Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Lufthansa začína rokovať o platoch pozemného personálu s odborármi

Ilustračné foto. Foto: TASR - Miroslav Košírer

Odborári požadujú pre zamestnancov zvýšenie platov o 12,5 percenta v priebehu 12 mesiacov.

Frankfurt 25. marca (TASR) - V pondelok sa začali arbitrážne rokovania medzi nemeckou leteckou spoločnosťou Lufthansa a zamestnancami jej pozemného personálu. Sú dôsledkom opakovaných štrajkov, ktoré v uplynulých mesiacoch paralyzovali leteckú dopravu v Nemecku. TASR prináša informáciu na základe správy agentúry DPA.

Spor o mzdy prebieha medzi Lufthansou a odborovým zväzom Verdi, zastupujúcim jej pozemný personál. Letecká spoločnosť potvrdila, že rokovania sa začali ráno a majú sa skončiť najneskôr vo štvrtok. V ich priebehu nie sú povolené žiadne štrajky.

Odborári požadujú pre zamestnancov zvýšenie platov o 12,5 percenta v priebehu 12 mesiacov. Aktuálna ponuka zamestnávateľa je však iba desať percent a až na 28 mesiacov. Ak sa v priebehu arbitráže nepodarí dospieť ku kompromisu, Verdi sa vyhráža neobmedzeným štrajkom.

Mediátormi aktuálneho rokovania sú durínsky premiér Bodo Ramelow a bývalý riaditeľ Spolkového úradu práce Frank-Jürgen Weise.

Prvá vlna štrajkov sa začala už vo februári. Podľa odhadov združenia letísk ADV sa už 1. februára zrušilo približne 1100 letov. Štrajk sa totiž týkal aj bezpečnostných pracovníkov a cestujúci sa následne nemali ako dostať do bezpečnostných zón.

Nemecko, ktoré je najväčšou európskou ekonomikou, v uplynulých mesiacoch zasiahlo množstvo štrajkov nielen v doprave, ale aj v rôznych iných odvetviach vrátane štátnej správy a obchodných reťazcov. Zamestnanci, ktorých v posledných rokoch negatívne postihla inflácia a pandémia koronavírusu, požadujú vyššie mzdy, aby zvládali stúpajúce životné náklady.