Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Zahraničie

Nemecká ministerka obrany žiada kroky voči Rusku pre vraždu Gruzínca

Nemecká ministerka obrany Annegret Krampová-Karrenbauerová, archívna foto. Foto: TASR/AP

Gruzínca zavraždili 23. augusta v berlínskej štvrti Tiergarten. Nemecká spolková prokuratúra uviedla, že na základe dôkazov mohla byť objednávateľom vraždy Moskva alebo úrady v Čečenskej republike.

Berlín 8. decembra (TASR) - Nemecká ministerka obrany Annegret Krampová-Karrenbauerová nemeckú vládu vyzvala, aby podnikla kroky voči Rusku v súvislosti s augustovou vraždou gruzínskeho občana v Berlíne, informovala v nedeľu agentúra AP. Objednávateľmi vraždy podľa prokuratúry mohli byť ruské alebo čečenské úrady.

"Rusko musí teraz konečne prispieť k vyjasneniu tohto zločinu," povedala Krampová-Karrenbaurerová, ktorej vyjadrenia sprostredkoval týždenník Bild am Sonntag. Nemecká vláda podľa nej bude musieť prijať rozhodnutie o ďalších krokoch. Opatrenia však nešpecifikovala.

Gruzínca zavraždili 23. augusta v berlínskej štvrti Tiergarten. Nemecká spolková prokuratúra uviedla, že na základe dôkazov mohla byť objednávateľom vraždy Moskva alebo úrady v Čečenskej republike, ktorá je súčasťou Ruskej federácie.

Nemecko vyhlásilo v stredu dvoch pracovníkov ruského veľvyslanectva v Berlíne za nežiaduce osoby. Nemecké ministerstvo zahraničných vecí vo svojom vyhlásení k prípadu uviedlo, že "nemecká vláda (takto) reagovala na skutočnosť, že ruské orgány napriek opakovaným naliehavým výzvam (...) dostatočne nespolupracovali pri vyšetrovaní vraždy."

Rusko obvinenia odmietlo a pohrozilo, že v reakcii na vyhostenie diplomatov podnikne odvetné kroky.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa má stretnúť s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v pondelok v Paríži počas summitu normandskej štvorky. Kancelárka a šéf Kremľa majú podľa AP absolvovať bilaterálne stretnutie.

Normandský formát je diplomatické zoskupenie najvyšších predstaviteľov Ukrajiny, Ruska, Francúzska a Nemecka a ich ministrov zahraničných vecí. Jeho cieľom je urovnať krízu na východe Ukrajiny.