Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Muž, ktorý šíril informácie o princovi Georgeovi, popiera terorizmus

Britský princ George na archívnej snímke. Foto: TASR/AP

Podľa britskej prokuratúry Rashid zverejnil post s úmyslom pomôcť ďalším osobám naplánovať teroristický útok.

Londýn 30. apríla (TASR) - Údajný prívrženec militantnej organizácie Islamský štát (IS), obvinený zo zdieľania informácií o britskom princovi Georgeovi na sociálnych sieťach využívaných islamskými radikálmi, odmietol v pondelok obvinenia zo spáchania teroristických trestných činov.

Prokuratúra uviedla, že post 32-ročného Husnaina Rashida v zašifrovanej odkazovej aplikácii Telegram obsahoval fotografiu štvorročného princa, adresu jeho školy, siluetu džihádistického bojovníka a odkaz v znení "ani kráľovskú rodinu nenecháme na pokoji".

Podľa prokuratúry Rashid zverejnil post s úmyslom pomôcť ďalším osobám naplánovať teroristický útok.

Rashid je tiež obvinený zo zverejnenia niekoľkých ďalších odkazov, ktorými údajne povzbudzoval ostatných k násilným útokom a prostredníctvom ktorých zisťoval, ako sa dostať do Sýrie a pripojiť sa k džihádistom z IS.

Zadržali ho 22. novembra a obvinili z prípravy teroristických činov, z povzbudzovania k terorizmu a zo šírenia teroristických publikácií.

Obžalovaný sa v pondelok postavil pred kráľovský súd v londýnskej časti Woolwich na vypočutie. Jeho súdny proces sa má začať 14. mája.