Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Mogheriniová vyzvala Turecko na zastavenie vojenskej operácie v Sýrii

Federica Mogheriniová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Mogheriniová v písomnom vyhlásení uviedla, že jednostranná akcia Turecka ohrozuje pokrok dosiahnutý Američanmi vedenou koalíciou snažiacou sa poraziť extrémistickú skupinu Islamský štát (IS).

Bejrút 10. októbra (TASR) - Šéfka diplomacie Európskej únie Federica Mogheriniová vyzvala v stredu Turecko, aby zastavilo svoju vojenskú operáciu na severovýchode Sýrie. Informovala o tom agentúra AP.

Mogheriniová v písomnom vyhlásení uviedla, že "jednostranná akcia" Turecka ohrozuje pokrok dosiahnutý Američanmi vedenou koalíciou snažiacou sa poraziť extrémistickú skupinu Islamský štát (IS). EÚ tiež vyzýva všetky strany, aby zabezpečili ochranu civilistov a humanitárny prístup v celej Sýrii.

Podľa Mogheriniovej EÚ stále zastáva názor, že sýrski utečenci sa musia vrátiť do svojho miesta pôvodu, keď na to budú splnené podmienky. Varovala, že "akýkoľvek pokus o demografickú zmenu by bol neakceptovateľný".

Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian odsúdil tureckú ofenzívu v Kurdmi ovládaných oblastiach na severovýchode Sýrie a uviedol, že ofenzíva sa "musí zastaviť". Podľa neho táto akcia spochybňuje bezpečnostné a humanitárne úsilie koalície proti IS a hrozí podkopanie európskej bezpečnosti.

Ruský prezident Vladimir Putin ešte pred spustením ofenzívy vyzval tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, aby si starostlivo všetko premyslel s cieľom neuškodiť snahám o vyriešenie sýrskej krízy. Erdogan v telefonickom rozhovore povedal Putinovi, že ofenzíva "prispeje k mieru a stabilite v Sýrii a uľahčeniu cesty k politickému riešeniu".

Kurdmi vedené Sýrske demokratické sily (SDF) v stredu večer uviedli, že odvrátili tureckú pozemnú ofenzívu na sýrskej severnej hranici. Stalo sa tak krátko po tom, ako Ankara oznámila spustenie pozemnej fázy operácie namierenej proti kurdským silám, informovala agentúra AFP.

"Pozemný útok tureckých síl bol odvrátený bojovníkmi SDF," v regióne Tal Abjád, uviedol na Twitteri hovorca SDF Mustafá Balí.

Podľa tureckých médií inváziu vedú turecké špeciálne jednotky a obrnené vozidlá, ktoré na sýrske územie prenikli na niekoľkých miestach.

"Turecké ozbrojené sily a Sýrska národná armáda spustili pozemnú operáciu na východ od Eufratu, ktorá je súčasťou operácie Prameň mieru," uviedlo na Twitteri turecké ministerstvo obrany.

Operácia Prameň mieru sa začala v stredu popoludní bombardovaním a delostreleckou prípravou zameranou na pozície kurdských bojovníkov. Podľa Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii si doterajšie vojenské akcie tureckých ozbrojených síl vyžiadali životy ôsmich civilistov vrátane dvoch detí. Zabitých bolo aj sedem bojovníkov SDF. Ďalších 28 ich utrpelo zranenia, uviedla agentúra DPA odvolaním sa na vyhlásenie SOHR.



4 20 juh