Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Mníchovský imám pôjde pred súd kvôli spornému príspevku

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Príspevok zverejnil 7. októbra 2023 - v deň, keď palestínske radikálne hnutie Hamas zaútočilo na územie Izraela.

Mníchov 30. apríla (TASR) - Moslimský duchovný z bavorskej metropoly Mníchov sa pravdepodobne postaví pred súd v súvislosti s príspevkom na sociálnej sieti Facebook, ktorý zverejnil 7. októbra 2023 - v deň, keď palestínske radikálne hnutie Hamas zaútočilo na územie Izraela. Informovala o tom agentúra DPA.

Imám sa odvolal voči pokute, ktorú mu za tento príspevok udelili, mníchovský súd tak v pondelok potvrdil, že v prípade bude nasledovať proces, ktorého dátum doposiaľ nebol určený.

V spomínanom príspevku zo 7. októbra sa píše, že "Všetci majú svoj vlastný spôsob, ako oslavovať október", cituje DPA. K príspevku pripojil imám aj usmievajúci sa emotikon. Neskôr na Facebooku vysvetľoval, že jeho príspevok sa týkal 6. októbra, ktorý je v Egypte štátnym sviatkom. "V tom čase som nemal úplnú vedomosť o udalostiach zo 7. októbra alebo ich dôsledkoch," dodal.

Islamské centrum v Mníchove duchovného po tomto príspevku na sociálnej sieti dočasne suspendovalo a dištancovalo sa od jeho vyjadrenia, píše DPA. "Za žiadnych okolností by sme nemali ako nemecká moslimská komunita ani ako spoločnosť dovoliť šírenie nenávisti a násilia z Blízkeho východu k židom a moslimom v Nemecku," uviedlo centrum.

Imámov odkaz bol niektorými považovaný za výsmech izraelských obetí útoku Hamasu. Samotný imám označil incident za "nedorozumenie" a v záujme nevytvoriť rozruch ho neskôr aj zmazal.