Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Malála Júsafzajová pricestovala do svojho rodiska v Pakistane

Malála Júsafzajová, ktorá prežila atentát príslušníkov hnutia Taliban, lebo sa otvorene zasadzovala za právo dievčat na školské vzdelanie.

Držiteľka Nobelovej ceny tak navštívila svoj domov prvýkrát od roku 2012, keď prežila útok militanta z fundamentalistického hnutia Taliban.

Islamabad 31. marca (TASR) - Laureátka Nobelovej ceny za mier Malála Júsafzajová sa v sobotu vrátila do svojho rodného mesta Mingora. Stalo sa tak prvýkrát od roku 2012, keď prežila útok militanta z fundamentalistického hnutia Taliban.

Ako informovala agentúra AP, Malálinu návštevu sprevádzajú prísne bezpečnostné opatrenia.

Do údolia Svát, kde sa nachádza aj mesto Mingora, pricestovala v sprievode svojich rodičov. Podľa vyjadrenia príbuzných má Malála v pláne navštíviť svoj rodný dom a stretnúť sa s priateľmi a rodinou.

Spomínaný útok z roku 2012 bol reakciou na Malálino úsilie presadzovať právo dievčat chodiť do školy. S vážnymi zraneniami ju liečili v nemocnici v anglickom Birminghame, potom v tomto meste pokračovala v ďalšom vzdelávaní a udelili jej Nobelovu cenu za mier. Mladá aktivistka medzičasom získala študijné miesto na prestížnej Oxfordskej univerzite v Anglicku.

Počas jej prvej návštevy v Pakistane od roku 2012 ju prijal aj pakistanský premiér Šáhid Chákán Abbásí.

Júsafzajová opakovane hovorila o svojej túžbe vrátiť sa do Pakistanu. Naposledy sa v tomto duchu verejne vyjadrila v januári na Svetovom ekonomickom fóre.