Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Zahraničie

Maďarsko vyzvalo na užšiu spoluprácu medzi EÚ a Tureckom

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí Maďarska Peter Szijjártó. Foto: TASR – Martin Baumann

V súvislosti s pálením Koránu v Dánsku a Švédsku šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó zdôraznil, že maďarská vláda považuje za neprijateľné znesväcovanie kníh a symbolov akéhokoľvek náboženstva.

Budapešť 28. júla (TASR) - Šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó vyjadril presvedčenie, že EÚ a Turecko by mali užšie spolupracovať. Uviedol to v piatok po schôdzke s novým tureckým ministrom zahraničných vecí Hakanom Fidanom, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Medzi Európskou úniou a Tureckom je podľa Szijjártóa potrebná užšia spolupráca ako kedykoľvek predtým, pretože by to pomohlo zlepšiť fyzickú i energetickú bezpečnosť kontinentu a prispelo by to aj k riešeniu problému zhoršujúcej sa konkurencieschopnosti Európy.

Maďarský minister zahraničných vecí vonkajších ekonomických vzťahov ocenil, že prvá cesta novovymenovaného tureckého ministra viedla práve do Budapešti. Podľa jeho slov to svedčí o tom, že medzi oboma krajinami je strategický vzťah.

"V novej geopolitickej a svetovej ekonomickej ére je význam Turecka väčší ako kedykoľvek predtým, čo je rozhodujúce pre bezpečnosť Maďarska a celej Európy z hľadiska fyzickej bezpečnosti, ako aj energetickej," povedal Szijjártó, ktorý podčiarkol dôležitosť modernizácie colnej únie a čo najskoršieho zrušenia vízovej povinnosti medzi EÚ a Tureckom.

K otázke ratifikácie vstupu Švédska do NATO šéf maďarskej diplomacie povedal, že maďarská a turecká vláda navzájom priebežne vývoj ratifikačného procesu konzultujú a bude tomu tak aj v nasledujúcom období.

V súvislosti s pálením Koránu v Dánsku a Švédsku Szijjártó zdôraznil, že maďarská vláda považuje za neprijateľné znesväcovanie kníh a symbolov akéhokoľvek náboženstva. Odvolávať sa pri takýchto skutkoch na slobodu prejavu je podľa jeho názoru poburujúce.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)