Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Maďarskí opoziční poslanci EP v Bruseli kritizovali Viktora Orbána

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Poslanec EP za vládny blok Fidesz-KDNP Balázs Hidvéghi v Bruseli novinárom označil opozičnú iniciatívu za politickú kampaň.

Budapešť/Brusel 28. januára (TASR) - Ostrú kritiku dekády vládnutia premiéra Viktora Orbána a jeho kabinetu sformulovali v utorok v Bruseli maďarskí opoziční poslanci Európskeho parlamentu (EP) na konferencii, ktorú nazvali Chrbtom k Európe (2010 - 2020), a na ktorej predstavili kritickú správu maďarskej inteligencie o kultúre, vzdelávaní, vede a médiách.

Podľa agentúry MTI predsedníčka Vzdelávacej siete Univerzity Loránda Eötvösa Anna Gácsová povedala, že správa je reakciou na agresívne centralizačné procesy v oblastiach vzdelávania, vedy a kultúry, ktoré právom vzbudzujú obavy.

Poslanec EP za Maďarskú socialistickú stranu (MSZP) István Ujhelyi zdôraznil, že na vypracovaní správy sa žiadni politici nezúčastnili. "Pracovali na tom výhradne nezávislí intelektuáli," dodal ľavicoví politik, ktorý vyzval na zastavenie "budovania neofašizmu" v Maďarsku.

Ďalší rečníci kritizovali Orbána za to, že nedokáže reálne posúdiť neustále sa zhoršujúci stav krajiny, ako aj za to, že siahol na slobodu univerzít, médií i divadiel.

Poslanec EP za vládny blok Fidesz-KDNP Balázs Hidvéghi v Bruseli novinárom označil opozičnú iniciatívu za politickú kampaň. "Je poburujúce, že kým maďarskí policajti sa usilujú zaručiť bezpečnosť na štátnych hraniciach, zatiaľ opoziční poslanci v EP napádajú svoju vlasť," povedal politik vládneho bloku, podľa ktorého zazneli opakované klamstvá, za ktorými podľa jeho slov stojí spor o prisťahovaleckej politike.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach