Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Macron po vlne nepokojov vyzýva na obnovenie poriadku

Na snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Poriadok musí zvíťaziť. Bez poriadku neexistuje sloboda, povedal francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Nouméa 24. júla (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron v pondelok vyhlásil, že Francúzsko potrebuje návrat k poriadku "na všetkých úrovniach". Vyhlásil to v reakcii na nedávne nepokoje vyvolané vo Francúzsku zastrelením tínedžera policajtom.

Ako pripomenula agentúra AFP, zabitie 17-ročného Nahela M. počas dopravnej kontroly v júni vyvolalo vo Francúzsku pouličné protesty, nepokoje a rabovanie; na adresu vlády sa pritom objavili obvinenia, že dovolila, aby sa v policajnom zbore šírila kultúra inštitucionalizovaného rasizmu.

V rozhovore pre televíziu TF1 počas cesty do Novej Kaledónie Macron odsúdil "podpaľovanie škôl, mestských úradov, telocviční a knižníc" a "násilné rabovanie", ku ktorým dochádzalo počas protestov.

Dodal, že na základe týchto udalostí dospel k tomu, že v krajine je nutné obnoviť poriadok.

"Poriadok musí zvíťaziť. Bez poriadku neexistuje sloboda," povedal Macron a zdôraznil, že Francúzsko "potrebuje návrat k poriadku na každej úrovni, počnúc rodinou" a musí "investovať do mládeže".

Prezident tiež zopakoval svoju predchádzajúcu kritiku úlohy sociálnych sietí počas nepokojov a rabovania a povedal, že na zastavenie takýchto excesov je potrebný "verejný digitálny poriadok".

Uviedol, že mnohí mladí ľudia využívali sociálne siete na si zorganizovali stretnutia i výtržnosti, a dokonca "na to, aby sa počas nepokojov pustili do vzájomných potýčok".

Agentúra AFP doplnila, že z približne 1300 osôb stíhaných za údajnú účasť na nepokojoch je takmer polovica mladšia ako 18 rokov.

Nedávne najintenzívnejšie násilie vo francúzskych mestách od roku 2005 vyvolalo v krajine diskusiu o zákone a poriadku, imigrácii, rasizme a policajnej brutalite.

Macron po reorganizácii svojho kabinetu minulý týždeň upozornil, že nepokoje poukázali na "riziko fragmentácie, hlbokého rozdelenia národa".

Na piatkovom zasadnutí vládneho kabinetu Macron povedal, že je "potrebná autorita a rešpekt", a požiadal novú vládu na čele s premiérkou Élisabeth Bornovou, aby "vyvodila poučenie z toho, čo sa stalo, a poskytla rozumné odpovede".

Nová Kaledónia je prvou zastávkou Macronovej cesty po Tichomorí, ktorá zahŕňa aj Vanuatu a Papuu-Novú Guineu a počas ktorej by mal predstaviť "francúzsku alternatívu" pre región poznačený napätím medzi Čínou a USA, uviedol minulý týždeň Elyzejský palác.