Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 9. jún 2024Meniny má Stanislava
< sekcia Zahraničie

Lajčák: Krízu okolo zákazu dinára v Kosove treba riešiť kompromisom

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Foto: TASR - Dušan Hein

Hovorca Európskej služby pre vonkajšiu činnosť Peter Stano už skôr oznámil, že nové kolo dialógu medzi Belehradom a Prištinou sa uskutoční v stredu v Bruseli.

Brusel 14. mája (TASR) - Osobitný vyslanec EÚ pre dialóg medzi Belehradom a Prištinou Miroslav Lajčák uviedol, že udržateľné dočasné riešenie otázky používania srbského dinára na území Kosova možno dosiahnuť prostredníctvom "flexibility a kompromisu" oboch strán. Na správu tlačovej agentúry Tanjug upozornil spravodajca TASR.

Lajčák na svojom príspevku na Facebooku upozornil, že ešte v priebehu tohto týždňa prijme v Bruseli hlavných vyjednávačov Kosova a Srbska. Pôjde o diskusie zamerané na nájdenie udržateľného dočasného riešenia pre tých obyvateľov Kosova, ktorých sa dotýka nariadenie Centrálnej banky Kosova (CBK) o hotovostných operáciách.

"Som si istý, že dohodu možno dosiahnuť, ale bude si to vyžadovať flexibilitu a kompromis od oboch strán," zdôraznil Lajčák.

Hovorca Európskej služby pre vonkajšiu činnosť Peter Stano už skôr oznámil, že nové kolo dialógu medzi Belehradom a Prištinou sa uskutoční v stredu v Bruseli na úrovni hlavných vyjednávačov oboch strán. Hovoriť budú o hľadaní riešenia v súvislosti s rozhodnutím vlády v Prištine zakázať používanie srbského dinára v Kosove.

Lajčákovi vyprší mandát osobitného vyslanca EÚ pre dialóg medzi Belehradom a Prištinou v lete tohto roka. Európska komisia ho vymenovala na post veľvyslanca Európskej únie vo Švajčiarsku. Novej funkcie v Berne by sa mal ujať od 1. septembra.