Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Koronavírus si vyžiadal už 132 obetí, objavil sa v ďalších krajinách

Na archívnej snímke ľudia s rúškami na tvárach sa fotografujú pred dekoráciami uzavretého Zakázaného mesta v Longtan Parku v Pekingu. Foto: TASR/AP

Viac ako 50 miliónov ľudí je podľa AFP uviaznutých v okolí čínskeho mesta Wu-chan, považovaného za epicentrum šírenia nákazy.

Moskva 29. januára (TASR) - Rusko 31. januára pozastaví železničné spojenie s Čínou s výnimkou vlakov medzi Moskvou a Pekingom, aby sa zabránilo šíreniu nového typu koronavírusu. Oznámila to v stredu ruská vicepremiérka Taťjana Golikovová. Podľa agentúry TASS zároveň uviedla, že úrady teraz analyzujú aj situáciu v leteckej doprave.

"Pokiaľ ide o leteckú dopravu, dohodli sme sa, že v nasledujúcich dvoch dňoch budú ministerstvo dopravy a ministerstvo vnútra analyzovať počet našich občanov, ktorí sa vracajú do Ruska, a potom sa rozhodne o letoch z Číny a do Číny," uviedla Golikovová.

Okrem toho uviedla, že päť ruských federálnych subjektov na Ďalekom východe rozšíri uzavretie svojich hraničných priechodov s Čínou. "Rozhodli sme sa rozšíriť uzavretie hranice pre chodcov aj vozidlá v piatich regiónoch Ďalekovýchodného federálneho okruhu, konkrétne v Amurskej oblasti, Židovskej autonómnej oblasti, Chabarovskom kraji, Prímorskom kraji a Zabajkalskom kraji," dodala Golikovová.

Epidémia smrtiaceho koronavírusu sa šíri zo stredočínskeho mesta Wu-chan. Odkedy vírus v Číne 31. decembra 2019 po prvý raz zaznamenali, zomrelo 132 ľudí a rozšíril sa do takmer 20 krajín. Počet potvrdených prípadov nákazy dosiahol vyše 5900.

Nový koronavírus 2019-nCoV, podobný pôvodcovi ochorenia SARS, spôsobuje zápal pľúc a prenáša sa z človeka na človeka. Jeho inkubačná doba je v priemere desať dní; najkratšia registrovaná doba bola len jeden deň a najdlhšia 14 dní.

Svetová zdravotnícka organizácia zvolala ďalšie mimoriadne zasadnutie v súvislosti s koronavírusom



Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) na štvrtok zvolala nové mimoriadne zasadnutie svojho krízového výboru, ktorí má opätovne rozhodnúť o tom, či nový koronavírus z Číny predstavuje stav globálnej zdravotnej núdze. Na Twitteri to oznámil generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus, podľa ktorého je stretnutie nevyhnutné z dôvodu pokračujúceho prenosu vírusu mimo územia Číny.

Väčšina ľudí, ktorí sa vírusom nakazili má "miernejšie príznaky", ale približne jeden z piatich trpí závažným ochorením vrátane zápalu pľúc a zlyhania respiračného systému, povedal šéf WHO.

Odkedy vírus v Číne po prvý raz zaznamenali 31. decembra 2019, zomrelo naň 132 ľudí a rozšíril sa do takmer 20 krajín. V Japonsku a Nemecku sa objavili prípady prenosu vírusu z človeka na človeka.

Prvé mimoriadne zasadnutie krízového výboru WHO sa konalo už minulú stredu a štvrtok. Organizácia však tesnou väčšinou rozhodla epidémiu nového koronavírusu v Číne a v niektorých ďalších krajinách neoznačiť za stav globálnej zdravotnej núdze s odôvodnením, že sú potrebné ďalšie informácie o víruse.

WHO definuje globálnu hrozbu ako "výnimočnú udalosť", ktorá predstavuje riziko pre iné krajiny a vyžaduje si koordinovanú reakciu. V minulosti boli takéto stavy vyhlásené len päťkrát, a to napríklad počas epidémie vírusu zika a eboly, pandémie prasacej chrípky či detskej obrny.

Ghebreyesus taktiež povedal, že "hlboko ľutuje" chybu v troch správach WHO z minulého týždňa, v ktorých organizácia celosvetové riziko vypuknutia nákazy koronavírusom označila za "mierne" namiesto "vysokého".

Z Číny chce podľa informácií Európskej komisie z obáv nákazy koronavírusom odísť približne 600 občanov EÚ, ktorí požiadali o repatriáciu, píše agentúra DPA. Niektoré z členských štátov EÚ ešte musia nahlásiť počet svojich občanov, ktorí sa chcú z Číny vrátiť, dodal eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič.

Lietadlo s Američanmi evakuovanými z Číny pristálo v Kalifornii



Na vojenskej leteckej základni pri meste Riverside v americkom štáte Kalifornia pristálo v stredu lietadlo s 200 Američanmi, ktorých evakuovali z čínskeho mesta Wu-chan postihnutého nákazou spôsobenou novým koronavírusom. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie amerického ministerstva obrany.

Evakuovaných umiestnia do karantény na pozorovanie, či sa u nich neprejavia príznaky charakteristické pre nákazu novým koronavírusom, ktorej v Číne doposiaľ podľahlo viac ako 130 ľudí.

Nový koronavírus 2019-nCoV, podobný pôvodcovi ochorenia SARS, spôsobuje zápal pľúc a prenáša sa z človeka na človeka. Jeho inkubačná doba je v priemere desať dní; najkratšia registrovaná doba bola len jeden deň a najdlhšia 14 dní.

O evakuácii zahraničných občanov z Číny rozhodnú vlády jednotlivých krajín



O tom, či evakuujú svojich občanov z čínskeho mesta Wu-chan, ktoré je epicentrom nákazy novým koronavírusom, by mali rozhodnúť vlády jednotlivých krajín. Uviedla to v stredu Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), ktorú citovala agentúra Reuters.

Generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus spolu s čínskymi predstaviteľmi tento týždeň v Pekingu hovorili o opatreniach v súvislosti so šírením koronavírusu. Hovorili aj o možných alternatívach k evakuácii cudzincov z Wu-chanu, "ak existujú spôsoby, kde ich ubytovať a ochrániť ich zdravie," povedal hovorca WHO Tarik Jasarevic.

"Ak chcú jednotlivé krajiny evakuovať svojich občanov z Wu-chanu, postoj WHO je, že to záleží od rozhodnutia ich vlád," napísal Jasarevic v e-mailovej odpovedi na otázku agentúry Reuters.

V stredu evakuovalo Japonsko z Číny letecky viac ako 200 svojich občanov. Vo Wu-chane sa podľa odhadu nachádza aj 200 britských občanov, ktorí majú domov priletieť vo štvrtok. Do Spojených štátov priletelo už v utorok večer lietadlo s vyše 200 Američanmi evakuovanými z Wu-chanu. Evakuáciu svojich občanov plánujú aj Austrália a Nový Zéland.

Čínske štátne úrady potvrdili v stredu 1400 nových prípadov koronavírusu



Počet osôb, u ktorých sa potvrdil nový typ koronavírusu v Číne, sa v stredu zvýšil na 5974. Podľa agentúry AFP tak došlo k prekročeniu bilancie počtu prípadov SARS-u (ťažkého akútneho respiračného syndrómu) počas jeho epidémie v rokoch 2002-2003.

Čínske štátne úrady potvrdili v stredu 1400 nových prípadov tohto vírusu. Doposiaľ mu podľahlo 132 osôb.

Počas epidémie SARS-u bolo v Číne samotnej potvrdených 5327 prípadov. Ochoreniu podľahlo celosvetovo 770 osôb, pričom v samotnej Číne je evidovaných 349 obetí.



Agentúra AFP doplnila, že niektorí odborníci ocenili prístup Pekingu k aktuálnej nákaze. Vláda sa údajne správa omnoho otvorenejšie v porovnaní s tým, ako riešila epidémiu SARS-u.

Japonsko, Spojené štáty, ako aj iné krajiny medzičasom evakuovali svojich občanov z mesta Wu-chan v provincii Chu-pej, ktoré je epicentrom nákazy.

Rím vyšle do mesta Wu-chan lietadlo, aby vyzdvihlo talianskych občanov


Talianska vláda vyšle lietadlo do čínskeho mesta Wu-chan v provincii Chu-pej, ktoré je epicentrom šírenia nového smrteľného koronavírusu, aby odtiaľ evakuovalo talianskych občanov. Informovala o tom v stredu agentúra DPA.

Podľa vyhlásenia talianskeho ministerstva zahraničných vecí by lietadlo mali vypraviť vo štvrtok. Na palube sa budú nachádzať aj zdravotníci s vybavením, aby mohli riešiť vzniknutú situáciu.

"Talianska vláda je zaviazaná poskytnúť našim občanom v Číne maximálnu podporu," napísal na Twitteri taliansky minister zahraničných vecí Luigi Di Maio.

Podľa hovorcu talianskej diplomacie sa v meste Wu-chan nachádza približne 70 Talianov. Do vlasti však neodletia všetci, keďže niektorí z nich nechcú opustiť mesto.

Odborníci: Nákaza čínskym vírusom potrvá niekoľko mesiacov, možno až do leta


Nový smrtiaci vírus 2019-nCoV, ktorý sa šíri z Číny, postihne najmenej desaťtisíce ľudí a bude trvať minimálne niekoľko mesiacov, možno až do leta. Na základe prvých dostupných údajov to odhadujú vedci, na ktorých sa v utorok odvolala tlačová agentúra AFP.

"V najlepšom prípade bude nákaza trvať minimálne do jari, ale skôr do leta, potom ustane," povedal pre AFP profesor na kanadskej Univerzite v Toronte David Fisman, ktorý napísal analýzu vírusu pre Medzinárodnú spoločnosť pre infekčné choroby (ISID).

"Nie je to nič, čo by trvalo do konca budúceho týždňa alebo budúceho mesiaca," vyhlásil Alessandro Vespignani, profesor z vysokej školy Northeastern University v americkom Bostone. Vedec patrí do skupiny výskumníkov, ktorá má online panel o novej epidémii.

Na snímke lietadlo na palube s americkými občanmi, ktorých evakuovali z čínskeho mesta Wu-chan, pristálo na letisku v Anchorage na Aljaške, aby si dotankovalo palivo v utorok 28. januára 2020.
Foto: TASR/AP


Epidemiológovia majú iba útržkovité, neucelené informácie o novom víruse, ktorý sa objavil v decembri. Využívajú matematické modely na odhadnutie aktuálneho počtu prípadov nákazy a porovnávajú ich s minulými epidémiami, ale mnohé hypotézy sú neisté, neurčité.

Indonézske aerolínie Lion Air pozastavujú lety do Číny, aj Rusko robí opatrenia


Indonézska letecká spoločnosť Lion Air Group, rozsahom letky najväčšia v juhovýchodnej Ázii, zastavuje všetky svoje lety do a z Číny. Dôvodom je epidémia smrtiaceho koronavírusu, ktorý sa šíri zo stredočínskeho mesta Wu-chan. V stredu o tom informoval hovorca aerolínií.

"Všetky lety do Číny budú dočasne zastavené, nariadenie platí od 1. februára až do odvolania," uviedol pre tlačovú agentúru AFP hovorca spoločnosti Danang Mandala Prihantoro.

Lietadlo indonézskej nízkonákladovej spoločnosti Lion Air na medzinmárodnom letisku v indonézskom meste Surabaya.
Foto: TASR


Opatrenie sa bude dotýkať desiatok letov do 15 čínskych veľkomiest, dodal hovorca.

Indonéziu navštívi každý rok vyše milióna čínskych turistov a pracujú tam desaťtisíce príležitostných robotníkov.

Ruská letecká spoločnosť Urals Airlines v stredu uviedla, že z dôvodu šírenia koronavírusu pozastavila niektoré pravidelné linky do Európy, obľúbenej u čínskych turistov, napríklad do Paríža, Ríma a Mníchova.

Rusko zatiaľ nehlásilo potvrdené prípady nákazy. Ruskí vedci vyvíjajú očkovaciu látky proti tomuto koronavírusu.

Pilota z Číny hospitalizovali s horúčkou, koronavírus však nepotvrdili


Pilota čínskej leteckej spoločnosti Shanghai Airlines, ktorý pristál v utorok večer na Medzinárodnom letisku Ferenca Liszta v Budapešti, museli hospitalizovať s horúčkou. Informoval o tom v stredu spravodajský server Magyar Hang.

Správu potvrdilo komunikačné oddelenie spoločnosti Budapest Airport (BA), ktoré však zdôraznilo, že záchranári nákazu koronavírusom vylúčili.

"Posádka spoja zo Šanghaja do Budapešti ešte počas letu hlásila, že prvý dôstojník má vysokú horúčku. Po pristátí ho okamžite vyšetril lekár, ktorý však nenašiel príznaky infekcie koronavírusom. Pilota na ďalšie vyšetrenia previezli do budapeštianskej nemocnice. Pohotovostná služba letiska na žiadosť leteckej spoločnosti lietadlo dezinfikovala. Po vylúčení nákazy cestujúci opustili lietadlo bez ďalších špeciálnych opatrení," uviedla spoločnosť BA, ktorá letisko prevádzkuje.

Z iných zdrojov Magyar Hang zistil, že kapitán hlásil, že prvý dôstojník má už osem hodín horúčku 39,5 stupňa Celzia.

Austrália a Nový Zéland plánujú evakuáciu svojich občanov z Číny


Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

Austrália a Nový Zéland budú spolupracovať v súvislosti s evakuáciou svojich občanov z čínskej provincie Chu-pej, kde prvýkrát zistili výskyt nového koronavírusu, informovala v stredu agentúra AP.

Austrálsky premiér Scott Morrison povedal, že vláda sa pokúsi evakuovať "odlúčených a zraniteľných Austrálčanov" uviaznutých v Číne v súvislosti s prepuknutím koronavírusu, uviedla na svojej webovej stránke austrálska stanica ABC. Deti a starší občania z mesta Wu-chan v provincii Chu-pej, ktoré je predpokladaným epicentrom vírusu, budú podľa Morrisona uprednostnení.

Odlety majú byť dohodnuté po konzultáciách s Čínou. Obyvatelia Austrálie budú po opustení Číny umiestnení na 14 dní do karantény na Vianočnom ostrove v Indickom oceáne.

Austrália a Nový Zéland takisto vydali v súvislosti s vycestovaním do Číny pokyny pre cestujúcich a vyzvali ich, aby prehodnotili nevyhnutnosť cesty do Číny.

Japonsko v stredu z Číny letecky evakuovalo viac ako 200 svojich občanov. Japonské úrady oznámili, že štyri evakuované osoby mali horúčku a kašeľ a boli prevezené do nemocnice. Ministerstvo zdravotníctva však nákazu vírusom zatiaľ nepotvrdilo u žiadneho z pasažierov.

Leteckú evakuáciu uskutočnili i Spojené štáty. Európska komisia v utorok uviedla, že občania krajín EÚ budú z mesta Wu-chan prepravení tento týždeň na palube dvoch francúzskych lietadiel.

Nový koronavírus 2019-nCoV, podobný pôvodcovi ochorenia SARS, spôsobuje zápal pľúc a prenáša sa z človeka na človeka. Jeho inkubačná doba je v priemere desať dní; najkratšia registrovaná doba bola len jeden deň a najdlhšia 14 dní.

Vírus si Číne vyžiadal už 132 obetí na životoch a počet potvrdených prípadov nákazy dosiahol 5974.

V Bavorsku potvrdili štyri prípady nákazy novým koronavírusom



Štyri prípady nákazy novým koronavírusom šíriacim sa z Číny potvrdili v nemeckej spolkovej krajine Bavorsko, informovala v stredu agentúra DPA. Nemecko je ďalšou z krajín, kde sa vyskytol prenos tohto vírusu z človeka na človeka.

Bavorské ministerstvo zdravotníctva ešte v pondelok potvrdilo, že u muža žijúceho v meste Starnberg, ktoré leží 30 kilometrov juhozápadne od Mníchova, bol potvrdený nový koronavírus. Muž sa nakazil po tom, ako do firmy Webasto, v ktorej pracuje, prišla na školenie žena z Číny.

Tá sa po skončení školenia vrátila späť do Číny a na spiatočnej ceste pocítila bolesti. Teraz je v opatere čínskych lekárov. Ženu pred jej cestou do Nemecka navštívili rodičia z oblasti v okolí mesta Wu-chan, ktoré je považované za epicentrum nákazy.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP


Hovorca bavorského ministerstva zdravotníctva v utorok oznámil, že vírusom sa v Bavorsku nakazili ďalšie tri osoby. Takisto ide o zamestnancov firmy Webasto, ktorá má továrne aj v Číne vrátane oblasti, odkiaľ sa vírus šíri.

Trojicu nakazených umiestnili do izolácie v nemocnici v Mníchove. U ďalších ľudí, ktorí s nimi prišli do kontaktu, vykonávajú testy. Firmu Webasto od utorka dočasne zatvorili.

Prenos vírusu z človeka na človeka okrem Číny potvrdili aj v Japonsku, vo Vietname a na Taiwane. Zvyšné prípady nákazy mimo Číny zahŕňajú ľudí, ktorí sa nakazili počas pobytu v tejto krajine.

V ČR sa zatiaľ nepotvrdilo podozrenie na vírus, študentov z Wu-chanu evakuujú


V Českej republike sa zatiaľ nepotvrdilo žiadne z podozrení na nový koronavírus, ktorý sa šíri z Číny. Uviedla to v utorok hlavná česká hygienička Eva Gottvaldová, ktorú citovala spravodajská stanica ČT24.

Vo viacerých českých nemocniciach však ešte preverujú podozrenia na nový vírus. Najnovšie podozrenie sa objavilo v utorok aj v Prahe, kde v Nemocnici Na Bulovke hospitalizovali čínskeho turistu.

Ďalšie podozrenie sa objavilo v okrese Ústí nad Orlicí. Ide o pacienta, ktorého previezli na infekčné oddelenie nemocnice v Pardubiciach, pričom podľa redaktora českej televízie má ísť o muža, ktorý prišiel z Mexika a má príznaky infekcie. Lekári v jeho prípade koronavírus predbežne vylúčili, no sledujú ho, aby mali istotu.

Ešte jedno podozrenie momentálne českí lekári preverujú v Moravskosliezskom kraji. Ide o muža, ktorý navštívil Čínu a od návratu má zdravotné problémy, povedala riaditeľka Krajskej hygienickej stanice Moravskosliezskeho kraja Pavla Svrčinová.

Českí lekári medzičasom vylúčili viacero podozrení na nákazu koronavírusom vrátane prípadu muža hospitalizovaného v Uherskom Hradišti, ako aj prípadu mladej Číňanky hospitalizovanej v Opave.

Český minister zahraničných vecí Tomáš Petříček okrem toho v utorok oznámil, že z čínskeho mesta Wu-chan, ktoré je považované za epicentrum nákazy, evakuujú francúzskym špeciálom zrejme ešte v polovici týždňa dvoch českých študentov.

"Čo sa týka českých študentov, ktorí sa nachádzajú vo Wu-chane, máme informáciu, že Francúzsko pristúpilo na našu žiadosť, že by ich evakuovalo s francúzskymi občanmi," povedal Petříček, ktorého citoval portál Novinky.cz. K evakuácii by podľa jeho slov malo dôjsť v polovici týždňa. Študenti však zrejme nebudú môcť hneď odcestovať do ČR, no vo Francúzsku najskôr strávia 14 dní karanténe.

USA vyvíjajú vakcínu na koronavírus; Honkong ju má, no bude ešte dlho testovať


Spojené štáty v utorok oznámili, že vyvíjajú vakcínu proti novému koronavírusu, ktorý sa šíri z Číny a vyžiadal si už vyše 100 obetí na životoch. USA zároveň Peking vyzvali, aby v boji proti nákaze posilnil spoluprácu so svetovými zdravotníckymi úradmi. Informovala o tom agentúra AFP.

Anthony Fauci z amerického Národného inštitútu zdravia (NIH) novinárom povedal, že na NIH už začali s vývojom vakcíny. Pôjde o dlhý a neistý proces, no v inštitúte postupujú tak, akoby sa mala vakcína nasadiť.

Na snímke letisko v Toronte 26. januára 2020. Nový koronavírus sa z Číny rozšíril aj do Kanady.
Foto: TASR/AP


"Inými slovami, zaoberáme sa najhorším možným scenárom, a síce, že nákaza sa rozšíri ešte viac" dodal Fauci. Proces vývoja vakcíny by mal mať dve fázy, pričom každá z nich by mala trvať približne tri mesiace.

Vedci z Hongkongskej univerzity medzičasom údajne už vyvinuli vakcínu na koronavírus, avšak budú potrebovať celé mesiace na to, aby ju najskôr otestovali na zvieratách a následne budú najmenej rok potrebovať na testy na ľuďoch. Pre denník South China Morning Post to v utorok uviedol profesor Yuen Kwok-yung, ktorý je odborníkom na infekčné choroby. Na vakcíne pracoval jeho tím, ktorý izoloval dovtedy neznámy vírus z nakazeného pacienta. South China Morning Post píše, že vakcínu okrem v USA vyvíjajú tiež vedci v Číne.

SAE potvrdili prvý prípad koronavírusu v oblasti Blízkeho východu


Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu ako prvá krajina v oblasti Blízkeho východu potvrdili výskyt nového koronavírusu, ktorý sa šíri z Číny, informovala agentúra AP. Epicentrom vírusu je stredočínska provincia Chu-pej.

Nakazená osoba pricestovala z mesta Wu-chan, ktoré leží v provincii Chu-pej. Uviedla to štátna tlačová agentúra WAM s odvolaním sa na ministerstvo zdravotníctva SAE.

Spojené arabské emiráty sú sídlom leteckých spoločností Etihad Airways a Emirates a krajina je takisto celosvetovým uzlom pre leteckú dopravu.

Nový koronavírus 2019-nCoV, podobný pôvodcovi ochorenia SARS, spôsobuje zápal pľúc a prenáša sa z človeka na človeka. Jeho inkubačná doba je v priemere desať dní; najkratšia registrovaná doba bola len jeden deň a najdlhšia 14 dní.

Vírus si Číne vyžiadal už 132 obetí na životoch a počet potvrdených prípadov nákazy dosiahol 5974.

Prípady nákazy koronavírusom zaznamenali aj v Austrálii, vo Francúzsku, v Nemecku, Japonsku, Malajzii, Nepále, Singapure, Južnej Kórei, Thajsku, Vietname a v Spojených štátoch.

Aerolínie British Airways pozastavili všetky lety do a z Číny; dôvodom je vírus


Letecká spoločnosť British Airways pozastavila všetky priame lety do a z pevninskej Číny. Pristúpila k tomu po tom, čo Británia varovala, aby ľudia z dôvodu epidémie smrtiaceho koronavírusu podnikali do tejto ázijskej krajiny iba najnutnejšie cesty.

Aerolínie British Airways (BA) to oznámili v stredu.

"S okamžitou platnosťou sme pozastavili všetky lety do a z pevninskej Číny, a to na odporúčanie britského ministerstva zahraničných vecí, aby sa uskutočňovali len najnutnejšie cesty (do Číny)," uvádzalo sa v oznámení aerolínií BA, z ktorého citovala aj tlačová agentúra AFP.

Na archívnej snímke z 9. septembra 2019 sú lietadlá leteckej spoločnosti British Airways sú na londýnskom letisku Heathrow. Letecká spoločnosť British Airways pozastavila všetky priame lety do a z pevninskej Číny. Pristúpila k tomu po tom, čo Británia varovala, aby ľudia z dôvodu epidémie smrtiaceho koronavírusu podnikali do tejto ázijskej krajiny iba najnutnejšie cesty. Aerolínie British Airways (BA) to oznámili v stredu 29. januára 2020.
Foto: TASR/AP


Na webovej stránke aerolínií BA.com je vidieť, že v januári a vo februári nie sú dostupné žiadne priame lety do Číny, napísala agentúra Reuters.

"Ospravedlňujeme sa zákazníkom za spôsobené nepríjemnosti, ale bezpečnosť našich zákazníkov a posádok je pre nás vždy na prvom mieste," uviedli aerolínie v stredajšom e-mailovom oznámení.

"Zákazníci, ktorí mali v najbližších dňoch letecky cestovať do alebo z Číny, môžu nájsť ďalšie informácie na BA.com," dodala britská letecká spoločnosť.


SACKA: Mechanizmus na pomoc občanom EÚ v čínskom meste Wu-chan bol spustený


Na základe žiadosti Francúzska bol v dôsledku rozšírenia nového typu koronavírusu zo strednej Číny aktivovaný mechanizmus civilnej ochrany Európskej únie (EÚ). Ten spustil pomoc pri poskytovaní konzulárnej podpory občanom EÚ v čínskom meste Wu-chan. Ako informovala Jana Varinská zo Slovenskej asociácie cestovných kancelárií (SACKA), o aktivácii mechanizmu vydalo v stredu informáciu Európske združenie asociácií cestovného ruchu (ECTAA), ktorého je SACKA členom.

EÚ bude spolufinancovať dopravné náklady na lietadlá, ktoré prepravia občanov EÚ z čínskeho mesta Wu-chan. "Prvé lietadlo odlieta dnes z Francúzska, zatiaľ čo druhé bude letieť neskôr v tomto týždni. Občania EÚ, ktorí sú prítomní v regióne a chcú byť repatriovaní, môžu požadovať túto službu bez ohľadu na svoju štátnu príslušnosť," priblížila Varinská.

Ako uviedla SACKA, počiatočné čísla naznačujú, že v prvom lietadle sa bude prepravovať približne 250 francúzskych občanov a v druhom lietadle sa prepraví viac ako 100 občanov EÚ z iných krajín.

SACKA zdôraznila, že ide zatiaľ o prvú žiadosť o pomoc a ďalšie môžu prísť v nasledujúcich dňoch. Podľa informácií z ECTAA ponúkajú letecké spoločnosti a mnoho cestovných kancelárií bezplatné zrušenie či zmenu plánu cesty do Číny. "V prípade potreby repatriácie našich občanov z danej oblasti odporúčame obrátiť sa na najbližšie zastupiteľstvo našej krajiny alebo na ministerstvo zahraničných vecí SR," poznamenala Varinská.