Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Kandidáti na predsedu eurokomisie sa rôznia v názoroch na migráciu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Kandidát Európskej ľavice Nico Cué poznamenal, že migráciu treba vnímať ako obrovskú šancu a kritizoval EÚ, že nedokázala zabrániť tisíckam obetí v Stredomorí.

Brusel 16. mája (TASR) - Názory kandidátov šiestich hlavných európskych politických rodín na post šéfa budúcej Európskej komisie (EK) sa rôznia pri viacerých "horúcich" témam, ktorým je vystavená Európska únia a ktorým bude musieť čeliť aj v nadchádzajúcom päťročnom období, po májových voľbách do europarlamentu (23. - 26. mája).

Poukázala na to v stredu večer spoločná debata šestice kandidátov na pôde Európskeho parlamentu (EP) v Bruseli.

Jednou z prvých silných tém bola otázka migrácie a ako sa má EÚ vyrovnať s vysokým počtom obetí v Stredomorí.

Šéf frakcie Európskych konzervatívcov a reformistov v EP (ECR) Jan Zahradil upozornil, že on ako šéf eurokomisie by nikdy neurobil chyby súčasnej exekutívy a to v podobe zavádzania kvót pre utečencov. Namiesto mechanizmov pre relokácie žiada účinnejší boj proti prevádzačom, rozbiť siete pašerákov ľudí, dohodnúť readmisie s tretími krajinami a bližšie spolupracovať s krajinami Afriky.

Líder európskych ľudovcov v EP Manfred Weber upozornil, že migrácia si vyžaduje celoeurópske riešenie, v prvom rade však treba získať kontrolku nad hranicami, posilniť agentúru Frontex, podporiť tzv. Marshallov plán pre Afriku a pomôcť stabilizovať Sýriu.

Kandidát Európskej ľavice Nico Cué poznamenal, že migráciu treba vnímať ako "obrovskú šancu" a kritizoval EÚ, že nedokázala zabrániť tisíckam obetí v Stredomorí. Dodal, že netreba zabudnúť na to, že migrácia je neraz šancou pre osoby, ktoré nemajú doma možnosť na mier a rozvoj. Vyvrátil fámy o akejsi "invázii" do Európy, lebo migranti predstavujú len okolo 0,5 percenta európskej populácie.

Dánska eurokomisárka Margrethe Vestagerová, kandidujúca vo farbách európskych liberálov a demokratov (ALDE) si tiež myslí, že iba spoločné európske riešenie pomôže znížiť počet utopených migrantov. Upozornila, že migrácia je trvalý stav a preto by sa EÚ mala viac zamýšľať nad riadenou migráciou, zaistiť legálne kanály príchodu utečencov a hlavne dobudovať spoločný azylový systém a rovnomerne sa podieľať na solidarite.

Volebný líder Strany európskych socialistov (PES) Frans Timmermans skonštatoval, že s každou mŕtvou osobou v mori EÚ "stráca kus svojej duše" a dodal, že Únia by sa mala dokázať o týchto ľudí postarať a nesprávať sa tak neprijateľne ako súčasná talianska vláda. "Potrebujeme veľký plán pre Afriku, lebo osud Afriky je aj náš osud," zhodnotil situáciu. A s odkazom na viaceré členské štáty EÚ spresnil, že "solidarita nie je len to, čo sa nám páči, ale aj to, čo sa nám nepáči".

Kandidátka Európskej strany zelených Ska Kellerová sa tiež vyslovila za zdieľanie solidarity v tejto oblasti. Pripomenula, že to, čo sa teraz deje v Stredozemnom mori, keď nikto nechce prijať utečencov z mora je "neakceptovateľné", už aj preto, že utečenci sa nemajú kam vrátiť a v Líbyi, odkiaľ odišli, opäť zúri občianska vojna. "Potrebujeme zintenzívniť záchranárske úsilie. Nikto si nezaslúži zomrieť," skonštatovala.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)