Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Kaczyňski tvrdí, že Tuska by mali súdiť za kroky vlády

Na archívnej snímke predseda poľskej vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyňski. Foto: TASR/AP

Sťažoval sa na to, že v poľskom parlamente aj inde často zaznievajú výzvy na jeho uväznenie.

Varšava 27. marca (TASR) - Šéf poľskej opozičnej strany Právo a Spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyňski tvrdí, že súčasného premiéra Donalda Tuska by mali súdiť za kroky jeho novej vlády, ktorá sa ujala moci vlani v decembri. TASR informuje na základe správy agentúry PAP.

Kaczyňski sa tak vyjadril v stredu pre poľské Rádio Plus. Sťažoval sa na to, že v poľskom parlamente aj inde často zaznievajú výzvy na jeho uväznenie. Vyjadril pritom presvedčenie, že mu žiaden pobyt za mrežami nehrozí.

"Na druhej strane, v spojitosti s tými, ktorí nie sú z mojej strany, nemám istotu, či ešte veľmi dlho zostanú na slobode," povedal Kaczyňski, ktorý bol až do nástupu Tuskovej vlády považovaný za zrejme najvplyvnejšieho poľského politika.

V tomto kontexte spomenul opatrenia novej vlády zamerané na "odpolitizovanie" hlavných štátnych orgánov vrátane verejnoprávnych médií a súdnictva. Kritizoval tiež spustenie viacerých vyšetrovaní týkajúcich sa údajných porušení zákona za vlády PiS.

"Je to očividné konanie, na ktoré sa vzťahuje článok 127 trestného zákona o zmene režimu použitím sily," povedal Kaczyňski s tým, že páchateľom takéhoto konania môže hroziť trest odňatia slobody až do výšky 10 rokov.

Predseda opozičnej PiS zároveň vyjadril nádej, že raz dôjde k súdnemu procesu v tejto veci a hlavným podozrivým v ňom bude práve súčasný premiér Tusk. Ten pri svojom decembrovom nástupe k moci prisľúbil, že zvráti regres poľskej demokracie, ktorý podľa neho nastal za dlhoročnej vlády PiS, a že zlepší narušené vzťahy so západnými spojencami.