Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Jemenskí povstalci zrejme útočili na kontajnerovú loď v Červenom mori

Ilustračné foto. Foto: TASR - Roman Hanc

Súkromná bezpečnostná firma Ambrey uviedla, že na kontajnerovú loď plaviacu sa pod vlajkou Malty boli vypálené tri rakety.

Jeruzalem 29. apríla (TASR) - Kontajnerová loď v Červenom mori bola v pondelok vystavená útoku, ktorý pravdepodobne uskutočnili jemenskí húsíjskí povstalci, oznámili úrady. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AP.

Agentúra pre námorné obchodné operácie Spojeného kráľovstva (UKMTO) uviedla, že k útoku došlo pri pobreží jemenského prístavného mesta Mokka. Bližšie podrobnosti incidentu však nezverejnila. Lode v danej oblasti však vyzvala, aby zachovali opatrnosť.

Súkromná bezpečnostná firma Ambrey uviedla, že na kontajnerovú loď plaviacu sa pod vlajkou Malty boli vypálené tri rakety. Loď smerovala z Džibuti do saudskoarabskej Džiddy. "Plavidlo bolo cieľom útoku, pretože jeho prevádzkovateľ obchoduje s Izraelom," uviedla firma Ambrey.

Húsíovia sa k útoku bezprostredne neprihlásili, hoci sa predpokladá, že ho podnikli, píše AP. Jemenskí povstalci sa k takýmto útokom väčšinou prihlasujú až o niekoľko hodín po ich uskutočnení.

Húsíjskí povstalci podnikli od novembra vyše 50 útokov na lodnú dopravu. Jedno plavidlo zajali a ďalšie potopili, vyplýva z údajov Námornej správy Spojených štátov (MARAD).

Húsíovia tvrdia, že ich útoky proti lodiam v Červenom mori a Adenskom zálive majú vyvíjať tlak na Izrael, aby ukončil vojnu proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamas v Pásme Gazy. Táto vojna vypukla po októbrovom útoku Hamasu na Izrael, pri ktorom prišlo o život približne 1200 ľudí. Odvetné útoky Izraela v Pásme Gazy si odvtedy podľa miestneho ministerstva zdravotníctva vyžiadali už vyše 34.000 obetí.

Intenzita útokov húsíov sa v posledných týždňoch znížila, pretože sa stali terčom leteckých útokov koalície vedenej USA. V uplynulých dňoch však títo povstalci svoje útoky obnovili.

Húsíovia v sobotu oznámili, že zostrelili ďalšie z bezpilotných lietadiel americkej armády MQ-9 Reaper a zverejnili aj zábery trosiek dronu. Hovorca amerického ministerstva obrany pre AP potvrdil, že americký dron MQ-9 Reaper sa zrútil v Jemene a okolnosti tejto nehody vyšetrujú.