Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Húsíovia chcú primať koalíciu, aby zastavila bombardovanie v Jemene

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP Photo

Šiitskí vzbúrenci obsadili v roku 2014 hlavné mesto Saná a ďalšie časti Jemenu.

Saná 1. novembra (TASR) - Popredný predstaviteľ jemenských povstalcov vo štvrtok vyhlásil, že výzvy administratívy amerického prezidenta Donalda Trumpa na prímerie v jeho krajine sú "pozitívnym signálom".

Je však podľa neho treba, aby medzinárodné spoločenstvo konalo a zastavilo vražedné letecké útoky Spojenými štátmi podporovanej saudskoarabskej koalície - zoskupenia bojujúceho proti jemenským vzbúrencom.

Šéf povstaleckého Najvyššieho revolučného výboru Muhammad Alí al-Húsí zároveň vyzval tých, ktorí volajú po prímerí, aby "svoje želanie priniesť Jemenu mier premenili na konkrétne činy" a "bombardovanie Jemenčanov okamžite zastavili", píše agentúra AP.

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo v utorok vyzval na ukončenie nepriateľských akcií v Jemene s tým, že v novembri by sa mali začať konzultácie vedené Organizáciou Spojených národov. Uviedol tiež, že z húsíami ovládaných oblastí by mali prestať raketové a dronové útoky na Saudskú Arábiu a Spojené arabské emiráty.

Šiitskí vzbúrenci obsadili v roku 2014 hlavné mesto Saná a ďalšie časti Jemenu. Ich postup primal v roku 2015 Saudskú Arábiu a ďalšie sunnitské spojenecké krajiny začať letecké útoky, aby sa povstalci nedostali do mesta Aden - dočasného sídla jemenskej vlády podporovanej Saudskou Arábiou.

OSN nedávno varovala, že v Jemene, chudobnej arabskej krajine zmietanej vojnovým konfliktom, hrozí vypuknutie veľkého hladomoru, ktorý by mohol postihnúť až 14 miliónov ľudí.