Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Japonsko ruší lety pre blížiaci sa tajfún, Kórea evakuuje skautov

Na archívnej snímke panel s informáciami o zrušených letoch. Foto: TASR/AP

Medzi účastníkmi je 86 Slovákov. Tajomníčka Rady pre komunikáciu Slovenského skautingu Mária Dirgová v pondelok informovala, že slovenská skupina je v poriadku.

Tokio/Soul 8. augusta (TASR) - V Japonsku v utorok zrušili 132 letov, pozastavili vlakové spojenia a zatvorili továrne z dôvodu tajfúnu Kchanún, ktorý sa blíži k japonskému ostrovu Kjúšu. V Južnej Kórei pre blížiaci sa tajfún začali s evakuáciou účastníkov celosvetového stretnutia skautov. TASR správu prevzala z agentúr AFP a Jonhap.

Tajfún Kchanún sprevádzajú prudké dažde. Japonské meteorologické úrady miestnych obyvateľov upozornili na riziko zosuvov pôdy, záplav v nížinách, smrští či silného vlnobitia na mori.

V prefektúre Kagošima na juhu Kjúšu úrady vydali príkaz na evakuáciu pre približne 540.000 obyvateľov, ktorý však nie je záväzný. Takisto pripravili viac než 300 dočasných ubytovacích zariadení. Lety medzi Kagošimou a Tokiom boli tiež zrušené. Prevádzka viacerých tovární na ostrove bude v stredu a vo štvrtok pozastavená.

Kchanún by mal vo štvrtok zasiahnuť aj Južnú Kóreu a neskôr aj KĽDR. Úrady v Južnej Kórei začali v utorok s evakuáciou približne 36.000 skautov z celosvetového skautského stretnutia v provincii Severná Čolla, ktoré organizátori predčasne ukončili pre výstrahy spojené s prichádzajúcim tajfúnom. Účastníci z celkovo 156 krajín budú viac než 1000 autobusmi prevezení do viacerých miest.

Medzi účastníkmi je 86 Slovákov. Tajomníčka Rady pre komunikáciu Slovenského skautingu Mária Dirgová v pondelok informovala, že slovenská skupina je v poriadku.

Tajfún Kchanún minulý týždeň zasiahol oblasti na juhu ostrova Okinava, kde si vyžiadal najmenej dve obete na životoch. Viac než 100 ľudí utrpelo zranenia a státisíce boli zasiahnuté výpadkom elektrickej energie. Kchanún neskôr zamieril k Taiwanu, píše AFP.