Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Izraelský prezident je zdesený z varovania pre židov v Nemecku

Reuven Rivlin na archívnej snímke. Foto: TASR/AP

Počet xenofóbnych a antisemitských nenávistných zločinov stúpol vlani v Nemecku oproti predchádzajúcemu roku o takmer 20 percent.

Jeruzalem/Berlín 26. mája (TASR) - Izraelský prezident Reuven Rivlin reagoval so zdesením na odporúčanie splnomocnenca nemeckej vlády pre boj proti antisemitizmu, aby židia v Nemecku nenosili kdekoľvek na verejnosti kippu. Podľa vyhlásenia, ktoré priniesla v nedeľu tlačová agentúra DPA, ho správa z Berlína "hlboko šokovala".

Vládny splnomocnenec Felix Klein prišiel s uvedeným odporúčaním v sobotu, pričom ho v rozhovore pre mediálnu skupinu Funke zdôvodnil "rastúcou stratou zábran a zosurovením spoločnosti", predstavujúcimi živnú pôdu pre antisemitizmus. Kippu, malú okrúhlu čiapku, nosievajú židovskí muži tradične počas celého dňa ako viditeľný symbol ich viery.

"Zodpovednosť za blaho, slobodu a právo na praktizovanie viery každého člena nemeckej židovskej obce spočíva v rukách nemeckej vlády a orgánov činných v trestnom konaní," upozornil Rivlin. Vyjadrené obavy o bezpečnosť nemeckých židov sú podľa neho "kapituláciou pred antisemitizmom a priznaním, že židia na nemeckej pôde opäť nie sú v bezpečí".

Rivlin vo svojom vyhlásení odmietol takýto prístup a vyjadril očakávanie, že sa rovnako zachovajú aj "spojenci" Izraela.

Počet xenofóbnych a antisemitských nenávistných zločinov stúpol vlani v Nemecku oproti predchádzajúcemu roku o takmer 20 percent, uviedlo vo svojej aktuálnej správe nemecké ministerstvo vnútra. Takmer 90 percent páchateľov malo krajne pravicové extrémistické pozadie.

"Je mi ľúto, že nemôžem odporučiť, aby židia v Nemecku nosili kippu vždy a všade," povedal vládny splnomocnenec Klein. Vysvetlil, že v posledných rokoch je spoločensky čoraz prijateľnejšie vyjadrovať protižidovské názory, čo uňho spôsobilo aj zmenu názoru na bezpečnosť nosenia tohto náboženského symbolu.