Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Netanjahu vymenoval Naftaliho Bennetta za nového ministra obrany

Benjamin Netanjahu, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Tento krok má podkopať úsilie Netanjahuovho hlavného protivníka Bennyho Ganca o vytvorenie novej koaličnej vlády.

Jeruzalem 8. novembra (TASR) - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes vymenoval nacionalistického politika Naftaliho Bennetta za nového ministra obrany svojej dočasnej vlády. Premiérovo rozhodnutie však musí ešte v nedeľu odobriť celý kabinet.

Tento krok má podľa AP podkopať úsilie Netanjahuovho hlavného protivníka Bennyho Ganca o vytvorenie novej koaličnej vlády.

Bývalá ministerka spravodlivosti Ajelet Šakedová z Bennettovej strany Nová pravica potvrdila, že strana vedenie rezortu obrany prijala.

Benny Ganc je lídrom centristickej a liberálnej aliancie Modrá a biela. Izraelský prezident Reuven Rivlin ho 23. októbra poveril zostavením vlády po tom, ako mu mandát na vytvorenie koalície vrátil úradujúci premiér Netanjahu.

Gancovi sa však nedarí získať v parlamente väčšinu a podľa AP sa stále zvyšuje pravdepodobnosť na konanie ďalších volieb.

Izraelský parlament po aprílových voľbách zahlasoval za svoje rozpustenie po tom, ako sa Netanjahuovi nepodarilo vytvoriť väčšinovú koalíciu.

Po nových voľbách, ktoré sa konali 17. septembra, nastala v krajine opäť patová situácia, keďže žiadna z hlavných strán — ani Netanjahuova Jednota (Likud), ani Modrá a biela (Kachol lavan) — nezískali dostatočnú podporu na vytvorenie väčšinovej vlády.

Gancova strana si v 120-členom parlamente (Knesete) zabezpečila 33 kresiel, zatiaľ čo stredopravicový Likud získal len 32 kresiel, ale Netanjahua podporilo až 55 poslancov novozvoleného parlamentu, zatiaľ čo Ganca len 54. Mandát na zostavenie vlády dal preto Rivlin najskôr Netanjahuovi.