Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Duchovný Mullah Krekar sa vyhrážal smrťou, polícia ho po súde zadržala

Foto: TASR/AP

Islamistického duchového Krekara odsúdili v pondelok v Nórsku za vyhrážky zverejnené na internete, adresované trom Kurdom za to, že spálili časti Koránu.

Oslo 28. marca (TASR) - Nórska polícia zadržala v utorok v nórskej metropole Oslo islamistického duchovného irackého pôvodu Mullaha Krekara (55), ktorého v pondelok tamojší okresný súd odsúdil na päť rokov väzenia za vyhrážanie sa smrťou trom Kurdom a nórskym predstaviteľom.

Keďže sa Krekar okamžite voči rozsudku odvolal, trest ešte nenadobudol právoplatnosť.

V zdôvodnení dnešného zadržania policajné zdroje uviedli, že Krekar predstavuje hrozbu a riziko spáchania ďalších trestných činov je v jeho prípade vysoké.

Ako uviedla pre nórsku verejnoprávnu televíziu NRK prokurátorka Marit Bakkevigová, zadržanie súvisí aj so súčasnými aktivitami duchovného, ktorý počas uplynulého víkendu sformuloval nové hrozby.

Krekara odsúdili v pondelok za vyhrážky zverejnené na internete, adresované trom Kurdom za to, že spálili časti Koránu a použili obrázky poukazujúce na posvätnú knihu moslimov, ktoré boli podľa Krekarovho názoru urážlivé. Jeho potrestanie je však aj dôsledkom vyhrážok, ktoré adresoval nórskym predstaviteľom, osobitne konzervatívnej líderke opozície Erne Solbergovej, ktorej avizoval, že zaplatí za jeho prípadnú deportáciu z Nórska. Niekdajšia ministerka mala v období rokov 2001-2005 na starosti problematiku prisťahovalcov.

Krekar prišiel do Nórska ako utečenec ešte v roku 1991, o 14 rokov sa zrodilo nariadenie o jeho deportácii do Iraku.