Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Gruzínsky parlament schválil Gachariu za nového premiéra

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Gachariu nominovala 3. septembra vládnuca strana Gruzínsky sen po tom, ako deň predtým zo svojej funkcie nečakane odstúpil premiér Mamuka Bachtadze, ktorý ju zastával len od 20. júna 2018.

Tbilisi 8. septembra (TASR) - Gruzínsky parlament dnes potvrdil kontroverzného ministra vnútra Giorgiho Gachariu ako nového predsedu vlády. Podporilo ho 98 zo 150 poslancov, opozícia hlasovanie bojkotovala, informovali agentúry RIA Novosti a AFP.

Poslanci zároveň schválili aktualizované zloženie kabinetu a vládny program. Vo vláde došlo len k dvom zmenám: Bývalý premiér Irakli Garibašvili sa stal ministrom obrany a šéfom gruzínskej tajnej služby a Vachtang Gomelauri prevzal riadenie ministerstva vnútra.

Gachariu nominovala 3. septembra vládnuca strana Gruzínsky sen po tom, ako deň predtým zo svojej funkcie nečakane odstúpil premiér Mamuka Bachtadze, ktorý ju zastával len od 20. júna 2018. Jeho potvrdenie bolo formalitou, keďže Gruzínsky sen má v parlamente väčšinu.

Gacharia bol jedným z najobľúbenejších gruzínskych ministrov, avšak po tom, čo špeciálne jednotky v lete tvrdo zakročili voči protiruským demonštráciám v Tbilisi, protestujúci a opozícia začali požadovať jeho rezignáciu.

Protesty sa začali po tom, ako v gruzínskom parlamente vystúpil poslanec ruskej Štátnej dumy Sergej Gavrilov, ktorý tam predsedal Medziparlamentnému zhromaždeniu pravoslávia (IAO).

Miestne médiá o ňom totiž napísali, že v čase rusko-gruzínskej vojny v roku 2008 podporoval separatistické regióny Abcházsko a Osetsko. Gruzínska opozícia označila Gavrilovovu prítomnosť za provokáciu a kritizovala fakt, že ako predsedajúci IAO hovoril po rusky.

Moskva protesty — v širšom kontexte považované aj za vyjadrenie nesúhlasu s lídrom Gruzínskeho sna, miliardárom Bidzinom Ivanišvilim — označila za "rusofóbne" a pozastavila lety medzi Gruzínskom a Ruskom.

Gacharia, ktorý je absolventom moskovskej Lomonosovovej univerzity, sa stal podpredsedom vlády a ministrom vnútra v roku 2017. Predtým pôsobil v Rusku ako regionálny riaditeľ nemeckej leteckej spoločnosti Lufthansa.