Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

V kauze lesného požiaru v gréckom letovisku Mati vyniesli tresty

Na snímke z 23. júla 2018 horiace budovy v meste Mati, východne od Atén. Foto: TASR/AP

Politických predstaviteľov, ktorí boli medzi obžalovanými, súd v Aténach zbavil obvinenia, čo vyvolalo hnev pozostalých prítomných na vynesení rozsudku.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Atény 29. apríla (TASR) - Súd v Aténach v pondelok uznal šesť z 21 obžalovaných v kauze lesného požiaru v gréckom prímorskom letovisku Mati v kraji Atika za vinných z neúmyselného zabitia a nedbanlivosti. K požiaru došlo v roku 2018 a vyžiadal si 104 mŕtvych, pripomína TASR.

Ako informovala agentúra AFP, politických predstaviteľov, ktorí boli medzi obžalovanými, súd v Aténach zbavil obvinenia, čo vyvolalo hnev pozostalých prítomných na vynesení rozsudku.

AFP spresnila, že viny boli zbavení guvernér Atiky, viacerí predstavitelia samosprávy v Mati a jej okolí, príslušníci prístavnej polície a civilnej ochrany.

Odsúdení boli piati príslušníci hasičského zboru a Konstantinos Angelopulos, ktorý bol uznaný za vinného zo založenia lesného požiaru pálením konárov na svojom dvore v dedine Dau Pentelis neďaleko Mati. Súd im uložil tresty odňatia slobody v celkovej výmere 111 rokov s podmienečným odkladom na päť rokov. Šiesti odsúdení však majú možnosť "vykúpiť sa" z väzenia desiatimi eurami za každý deň trestu.

Spomedzi veľkých požiarov, ktoré vypukli v júli 2018 v regióne Atika, bol požiar v dedine Mati - obľúbenej turistickej destinácii na východnom pobreží - obzvlášť ničivý. V dôsledku rýchleho šírenia požiaru zostalo mnoho obyvateľov a dovolenkárov v Mati uväznených vo svojich domoch alebo uhoreli pri pokuse o útek pešo alebo vo svojich autách. Deväť ľudí sa utopilo v mori.

Podozriví boli obvinení z nedostatočnej koordinácie medzi hasičskými zložkami, ale aj v súvislosti s tým, že na záchranu ľudí, ktorí sa utopili v mori, neboli mobilizované člny a lode. Vyšetrovaním sa tiež zistilo, že hasičský zbor neposkytol potrebné odporúčania na organizované evakuácie a neinformoval verejnosť prostredníctvom médií.

AFP pripomenula, že mnoho ľudí uniklo pred požiarom do mora len v oblečení, ktoré mali na sebe, a na príchod pomoci museli čakať niekoľko hodín vo vode. Na pomoc im najskôr prišli miestni rybári, nie pobrežná stráž alebo námorníctvo.

Vtedajšia vláda ľavicového premiéra Alexisa Tsiprasa na obranu štátnych inštitúcií uviedla, že pri vetre s rýchlosťou až 120 kilometrov za hodinu mali úrady málo času na vykonanie účinnej evakuácie.

Odborníci tvrdia, že k požiaru v Mati - jednému z najvážnejších lesných požiarov v Európe v tomto storočí - prispelo zlé mestské plánovanie vrátane nedostatku vhodných prístupových trás a výstavby príliš veľkého počtu budov vedľa lesných oblastí.

Konzervatívna vláda, ktorá vystriedala Tsiprasovu administratívu, sa zaviazala zaviesť systematické evakuačné plány. Tie sa aktivujú hneď, ako sa lesné požiare priblížia k obývaným oblastiam.