Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Grécka vláda nariadila odstránenie protiinterrupčných plagátov z metra

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Interrupcie sú v Grécku zákonom povolené od roku 1986 a dnes je ich vykonávanie v krajine pomerne bežné.

Atény 14. januára (TASR) - Grécka stredopravicová vláda nariadila v pondelok odstrániť z priestorov aténskeho metra plagáty proti interrupciám, ktoré sú súčasťou platenej kampane tzv. pro-life aktivistov. S odvolaním sa na vyhlásenie gréckeho ministerstva dopravy o tom informovala agentúra AP.

Ministerstvo uviedlo, že plagáty, na ktorých je slogan "Vyberte si život" a obrázok nenarodeného embrya, útočia na "zákonom chránené a nespochybniteľné právo" žien podstúpiť interrupčný zákrok.

Interrupcie sú v Grécku zákonom povolené od roku 1986 a dnes je ich vykonávanie v krajine pomerne bežné. Konkrétne čísla však nie sú známe, keďže sa o tejto veci nevedú oficiálne záznamy.

Grécke ministerstvo dopravy v pondelňajšom vyhlásení uvádza, že kampaň na verejných priestranstvách, by "nemala názorovo rozdeľovať verejnosť" alebo ani "jasne urážať ženy, ktoré boli nútené spraviť túto ťažkú voľbu" a interrupciu podstúpiť.

Rezort ďalej uviedol, že aténsku spoločnosť, ktorá priestory metra spravuje, poveril, aby predmetné plagáty čo najskôr odstránila.

Debata o interrupciách nezvykla byť v Grécku príliš vyostrená. Na túto tému sa však v ostatných týždňoch upriamila väčšia pozornosť verejnosti po tom, ako jeden miestny športový denník vyšiel s plagátom propagujúcim kampaň za život, čo vyvolalo spŕšku pozitívnych i negatívnych reakcií.