Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Francúzsko pozastavilo pomoc poskytovanú Burkine Faso

Stúpenci nigerskej vládnucej junty sa zhromažďujú počas protestu na vytrvanie v boji za slobodu krajiny a vytlačenie zahraničného vplyvu v Niamey 3. augusta 2023. Foto: TASR/AP

Združenie západoafrických štátov ECOWAS dalo minulú nedeľu nigerskej junte týždeň na to, aby odovzdala moc späť demokraticky zvolenému prezidentovi Mohamedovi Bazoumovi.

Paríž 7. augusta (TASR) – Francúzsko pozastavilo rozvojovú pomoc a rozpočtovú podporu pre Burkinu Faso. Oznámilo to v nedeľu ministerstvo zahraničných vecí v Paríži, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Oznámenie prišlo niekoľko dní po tom, ako Burkina Faso a Mali oznámili, že by prípadnú vojenskú intervenciu proti vojenskej junte v Nigeri považovali za vyhlásenie vojny aj proti sebe.

Združenie západoafrických štátov ECOWAS dalo minulú nedeľu nigerskej junte týždeň na to, aby odovzdala moc späť demokraticky zvolenému prezidentovi Mohamedovi Bazoumovi. V opačnom prípade pohrozila možnou vojenskou intervenciou.

Francúzske ministerstvo zahraničných vecí v sobotu uviedlo, že "pevne a rozhodne" podporuje úsilie ECOWAS o návrat Bazouma do funkcie.