Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Počet prípadov cholery na ostrove Mayotte vzrástol na 26

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Ostrovný región minulý týždeň v piatok nahlásil prvé tri miestne prípady ochorenia, ktoré sa pridali k desiatim importovaným prípadom zisteným za uplynulý mesiac.

Mamoudzou 29. apríla (TASR) - Mayotte, francúzsky zámorský departement v Indickom oceáne, v nedeľu oznámil, že zaznamenal celkovo 26 prípadov cholery, čo vyčerpáva jeho možnosti zdravotnej starostlivosti. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Ostrovný región minulý týždeň v piatok nahlásil prvé tri miestne prípady ochorenia, ktoré sa pridali k desiatim importovaným prípadom zisteným za uplynulý mesiac.

Po zdvojnásobení počtu pacientov za 48 hodín sa situácia s lekárskym personálom v hlavnej nemocnici na Mayotte stala "veľmi kritickou", uviedol Olivier Brahic, šéf zdravotníckeho úradu ARS.

ARS uviedol, že v nemocnici otvorili druhé oddelenie na liečbu cholery po tom, ako bolo prvé oddelenie s kapacitou 14 osôb preťažené.

Cholera je infekčné ochorenie, ktoré zvyčajne spôsobuje silnú hnačku, zvracanie a svalové kŕče. Ľahko sa šíri pri nedostatočných hygienických podmienkach. ARS vyhlásil kampaň na identifikáciu ďalších prípadov, podávanie antibiotík a očkovanie ľudí.

Importované prípady na Mayotte pochádzajú najmä zo susedného štátu Komory, ktorý od začiatku roka bojuje s epidémiou cholery. Mnohí migranti cestujú cez Komory na Mayotte z Konžskej demokratickej republiky (KDR), ktorá sama čelí epidémii cholery. Tá si tam minulý rok vyžiadala stovky ľudských životov.

Mayotte je 101. a zároveň najchudobnejším administratívnym regiónom Francúzska. Protiprisťahovalecké skupiny tam protestujú proti novým migrantom aj napriek prísľubu Paríža, že sprísni pravidlá udeľovania francúzskeho občianstva.

Mayotte je súčasťou súostrovia Komory a v roku 1974, keď sa ostatné tri ostrovy snažili získať nezávislosť, hlasoval za to, aby zostal súčasťou Francúzska.