Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Francúzska polícia rozohnala propalestínsky protest na Sorbonne

Izraelskí vojaci stoja pri protiraketovom systéme v izraelskom meste Sderot v stredu 17. apríla 2024, ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Príslušníci polície evakuovali desiatky demonštrantov z priestorov jednej z najznámejších francúzskych univerzít po tom, ako si v nej postavili stany.

Paríž 29. apríla (TASR) - Francúzska polícia v pondelok rozohnala protest študentov parížskej univerzity Sorbonne, ktorí požadovali zastavenie izraelského bombardovania Pásma Gazy. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Príslušníci polície evakuovali desiatky demonštrantov z priestorov jednej z najznámejších francúzskych univerzít po tom, ako si v nej postavili stany. Podľa vyjadrení jedného z protestujúcich bolo v priestoroch školy asi 50 demonštrantov, keď na nádvorie vstúpila polícia. Uviedol, že polícia nikoho nezadržala.

Školské orgány už predtým oznámili, že študenti na nádvorí a chodbe univerzity postavili 12 stanov, v dôsledku škola zrušila skúšky. Budovu zároveň zatvorila, keďže od poludnia sa do nej nikto nemohol dostať. Pred areálom protestovalo približne 150 ľudí.

"Gaza, Sorbonna je s vami!" skandovali niektorí demonštranti s palestínskymi vlajkami.

"Sme tu na základe výzvy študentov z Harvardovej a Kolumbijskej univerzity," povedala študentka Sorbonny a aktivistka Lorelia Frejová s odvolaním sa na podobné propalestínske demonštrácie v školách v Spojených štátoch.

Podobný protest sa minulý týždeň konal aj na parížskej univerzite Sciences Po. Demonštranti zabarikádovali hlavný vchod, na okná a vchod vyvesili palestínske vlajky a skandovali heslá na podporu Palestínčanov v Pásme Gazy. Ich transparenty vyzývali, aby univerzita prerušila väzby so všetkými izraelskými vysokými školami. Protest vo štvrtok ráno ukončila polícia. Demonštranti však v proteste pokračovali aj nasledujúci deň, až kým vedenie univerzity neoznámilo, že čoskoro zorganizuje internú diskusiu, okrem iného aj o práve na protest.

Vo Francúzsku žije po Izraeli a Spojených štátoch najväčšia židovská populácia a je tiež domovom najväčšej moslimskej komunity v Európe.

Palestínska militantná skupina Hamas 7. októbra zaútočila na na Izrael. Útok si vyžiadal približne 1170 obetí. Následná izraelská odvetná ofenzíva v Pásme Gazy si doteraz vyžiadala podľa palestínskych úradov najmenej 34.448 obetí.