Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Francúzi vyhlásili, že na odklad brexitu musí byť dobrý dôvod

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý sa ešte cez víkend telefonicky rozprával s britským premiérom Borisom Johnsonom, vyzval na urýchlené vyjasnenie postoja Spojeného kráľovstva.

Paríž 21. októbra (TASR) - Francúzska štátna tajomníčka pre európske záležitosti Amélie de Montchalinová nevylúčila, že Európska únia schváli nový odklad vystúpenia Británie pod podmienkou, že Londýn jasne vysvetlí dôvody svojej žiadosti. V pondelok o tom informovala tlačová agentúra AP.

De Montchalinová pre francúzsku spravodajskú televíznu stanicu BFM TV povedala, že "nový odklad brexitu sa neuskutoční bez podmienok a bez odôvodnenia", ako sú napríklad parlamentné voľby alebo nové referendum o brexite.

Námestníčka uviedla, že Francúzsko nechce, aby situácia po vypršaní súčasného konečného termínu brexitu, stanoveného na 31. októbra, "trvala večne".

Francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý sa ešte cez víkend telefonicky rozprával s britským premiérom Borisom Johnsonom, vyzval na urýchlené vyjasnenie postoja Spojeného kráľovstva. Vo vyhlásení Macron uviedol, že odklad "nie je v záujme žiadneho tábora".

Britský premiér Johnson poslal so sebazaprením v sobotu neskoro večer do Bruselu list, v ktorom žiada o odklad konečného termínu brexitu. Johnson tak urobil po tom, čo britský parlament v ten deň zabrzdil jeho pokus o presadenie novej "rozvodovej" dohody s EÚ a nehlasoval o nej.