Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Francúzi mobilizujú políciu, aby obnovila poriadok na Novej Kaledónii

Táto fotografia, ktorú poskytla francúzska armáda v piatok 17. mája 2024, ukazuje bezpečnostné sily nastupujúce do lietadla do Novej Kaledónie vo štvrtok 16. mája 2024 na vojenskej základni Istres v južnom Francúzsku. Foto: TASR/AP

Na odstránenie barikád bolo zmobilizovaných viac ako 600 žandárov, ktorý majú sprejazdniť 60 kilometrovú cestu, vrátane 100 príslušníkov špeciálnej a ťažko ozbrojenej jednotky.

Paríž 19. mája (TASR) - Francúzske úrady na Novej Kaledónii zmobilizovali stovky policajtov, aby znovu získali kontrolu nad hlavnou cestou spájajúcou letisko a hlavné mesto Noumea a po niekoľkých dňoch nepokojov obnovili poriadok. Oznámil to v sobotu neskoro večer francúzsky minister vnútra Gerald Darmanin na sieti X. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Na odstránenie barikád bolo zmobilizovaných viac ako 600 žandárov, ktorý majú sprejazdniť 60 kilometrovú cestu, vrátane 100 príslušníkov špeciálnej a ťažko ozbrojenej jednotky.

Nepokoje vo francúzskom zámorskom území Nová Kaledónia vypukli v pondelok po schválení ústavnej reformy volebného systému, ktorá dáva právo voliť v provinčných voľbách tisícom francúzskych občanov. Novokaledónske hnutie za nezávislosť sa obáva, že zmena oslabí politický vplyv domorodých Kanakov.

Počas nepokojov zomreli šiesti ľudia, podniky boli vypálené a obchody vyrabované. V reakcii na násilie vyhlásilo Francúzsko na tichomorskom súostroví v stredu výnimočný stav, ktorý má trvať najmenej 12 dní. Úrady zadržali 230 výtržníkov.

Dve hlavné letecké spoločnosti obsluhujúce tichomorskú Novú Kaledóniu pozastavili lety, pričom 3200 ľudí zostalo uviaznutých a čakajúcich na odlet resp. vstup na ostrov.