Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Europarlament zmenil program rokovaní pre situáciu v Katalánsku

Predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani, archívne foto. Foto: TASR/AP

Mnohí europoslanci boli pobúrení tvrdým zásahom španielskych policajných síl proti katalánskym voličom.

Brusel 2. októbra (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) rozhodli dnes na úvod plenárneho zasadnutia v Štrasburgu o zmene programu rokovaní s tým, že na stredu zaradili diskusiu o situácii v Katalánsku, kde počas nedeľňajšieho referenda o sebaurčení došlo k sérii incidentov spojených s policajným násilím voči voličom.

"Urgentná debata o situácii v Katalánsku sa uskutoční v stredu popoludní," oznámil predseda EP Antonio Tajani po odhlasovaní navrhnutej zmeny programu.

Tajani koncom minulého týždňa uviedol na tzv. digitálnom summite EÚ v Tallinne, že spor o referendum je vnútornou záležitosťou Španielska. "Je to problém Španielska, v ktorom môžeme urobiť len málo. Je to problém rešpektovania španielskych zákonov, ktorý si musia vyriešiť Španieli," povedal Tajani, ktorý dodal, že v tejto kauze podporuje španielsku vládu, pretože "v právnej rovine má Madrid pravdu".

Mnohí europoslanci boli pobúrení tvrdým zásahom španielskych policajných síl proti katalánskym voličom. Podľa údajov regionálnych lekárskych služieb v Katalánsku po zásahu policajných síl muselo byť lekársky ošetrených 893 ľudí. Z toho štyria boli vážne zranení, ale ich stav je stabilný.