Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Nové dátové centrum pomôže pri vyšetrovaní zločinov na Ukrajine

Miestny obyvateľ kráča zasneženou ulicou v meste Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny v utorok 14. februára 2023. Foto: TASR/AP

Nové centrum bude zhromažďovať, uchovávať a analyzovať dôkazy predložené prokurátormi členských štátov EÚ a ďalších krajín so zastúpením pri Eurojuste vrátane Británie a Spojených štátov.

Haag 23. februára (TASR) — Agentúra EÚ pre justičnú spoluprácu v trestných veciach (Eurojust) predstavila vo štvrtok dátové centrum zamerané na zber a analýzu dôkazov o zločinoch na Ukrajine. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

"Očakávame, že táto databáza bude v plnej prevádzke do leta tohto roka," uviedol predseda Eurojustu Ladislav Hamran. "Táto databáza je skutočnou inováciou pri stíhaní hlavných medzinárodných zločinov," dodal na tlačovej konferencii.

Nové centrum bude zhromažďovať, uchovávať a analyzovať dôkazy predložené prokurátormi členských štátov EÚ a ďalších krajín so zastúpením pri Eurojuste vrátane Británie a Spojených štátov. Na uchovanie budú môcť odovzdávať digitálne dôkazy vo forme obrazových súborov, videonahrávok, záberov zo satelitov a dronov či výpovedí svedkov.

Prokurátorom to umožní "objasniť nielen jednotlivé trestné činy, no aj systémové kroky, ktoré za nimi stoja", čo povedie k väčšiemu počtu národných vyšetrovaní a ich zrýchleniu, uviedol Hamran, ktorý je prokurátorom Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky.

Dátové centrum bude spolupracovať s novým úradom Eurojustu pre stíhanie zločinov na Ukrajine.

Zástupkyňa Ukrajiny pri agentúre Eurojust Myroslava Krasnoborovová uviedla, že na Ukrajine vyšetrujú viac ako 71.000 obvinení z vojnových zločinov a vyše 16.000 trestných činov proti národnej bezpečnosti.