Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

EÚ kúpi 12 nových hasičských lietadiel za 600 miliónov eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Eurokomisia pred piatimi rokmi zmodernizovala mechanizmus civilnej ochrany EÚ a vytvorila systém rescEU, aby lepšie chránila občanov pred katastrofami.

Brusel 25. marca (TASR) - Európska komisia (EK) v pondelok oznámila, že bude financovať nákup 12 hasičských lietadiel za 600 miliónov eur. Uvádza sa to v pondelňajšej tlačovej správe EK.

Nové stroje budú umiestnené vo Francúzsku, Grécku, Chorvátsku, Portugalsku, Španielsku a Taliansku. Komisia chce týmto spôsobom zvýšiť vzdušnú hasiacu kapacitu rescEU, strategickej rezervy Mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany, ktorá sa využíva v prípade krízových situácií.

"Novozakúpené lietadlá sa budú používať na hasenie požiarov v celej Európskej únii, najmä počas letných mesiacov, keď sú životy, domovy a živobytie (obyvateľov EÚ) čoraz viac ohrozované rozsiahlymi lesnými požiarmi," cituje spravodajca TASR zo správy EK.

Eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič sa v pondelok v Záhrebe zúčastnil na podpise dohody medzi vládou Chorvátska a Kanadskou obchodnou korporáciou (CCC) o kúpe stredne veľkého obojživelného hasičského lietadla. V marci podobnú dohodu podpísala aj grécka vláda.

Eurokomisia pred piatimi rokmi zmodernizovala mechanizmus civilnej ochrany EÚ a vytvorila systém rescEU, aby lepšie chránila občanov pred katastrofami.

Zložka rescEU, plne financovaná z rozpočtu EÚ, zahŕňa flotilu hasičských lietadiel a vrtuľníkov. Len v priebehu roka 2023 boli lietadlá a vrtuľníky cez rescEU nasadené 35-krát, napríklad v kontexte ruskej vojny proti Ukrajine či po zemetraseniach v Turecku a lesných požiaroch v Tunisku a Grécku.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)