Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Europoslanci vypočujú troch náhradných eurokomisárov 14. novembra

Na archívnej snímke europarlament. Foto: TASR/AP

Navrhnutí eurokomisári prednesú úvodné vyhlásenie v trvaní 15 minút, po ktorom bude nasledovať súbor 25 otázok poslancov Európskeho parlamentu.

Brusel 8. novembra (TASR) - Konferencia predsedov Európskeho parlamentu (EP) rozhodla v piatok o dátume pre verejné vypočutie troch nových dezignovaných členov Európskej komisie. Noví nominanti z Francúzska, Maďarska a Rumunska sa dostavia pred členov príslušných výborov EP 14. novembra.

Konferencia predsedov, zložená zo šéfa EP a vedúcich politických skupín v tejto inštitúcii, rozhodla, že prvým vypočutým - vo štvrtok dopoludnia - bude maďarský kandidát na eurokomisára Oliver Várhelyi, ktorý by v exekutíve EÚ mal mať na starosti politiku susedstva a rozširovanie. Popoludní prebehnú paralelné vypočutia rumunskej nominantky Adiny-Ioany Valeanovej, ktorej bol pridelený rezort dopravy, a francúzskeho kandidáta Thierryho Bretona, ktorému šéfka budúcej eurokomisie Ursula von der Leyenová prisúdila agendu vnútorného trhu a obranného priemyslu.

Dva dni pred procesom vypočúvania sa stretnú členovia Výboru EP pre právne veci, aby posúdili finančné vyhlásenia nominantov a zistili, či uchádzači o post eurokomisára nemajú nejaký konflikt záujmov, ktorý by im znemožnil výkon funkcie v exekutíve EÚ.

Každé vypočutie trvá tri hodiny. Navrhnutí eurokomisári prednesú úvodné vyhlásenie v trvaní 15 minút, po ktorom bude nasledovať súbor 25 otázok poslancov Európskeho parlamentu.

Konferencia predsedov výborov EP zhodnotí výsledok vypočutí už vo večerných hodinách 14. novembra a svoje závery zašle Konferencii predsedov, ktorá na svojom zasadnutí 21. novembra rozhodne, či je proces vypočúvaní eurokomisárov ukončený. Nominanti z ostaných 23 členských štátov boli vypočutí začiatkom októbra, šéfku budúcej eurokomisie vypočuli poslanci EP už začiatkom júla.

Komisia ako celok musí byť potvrdená jednoduchou väčšinou hlasov počas plenárneho zasadnutia EP. Očakáva sa, že europoslanci budú o dôvere novej exekutívy EÚ hlasovať 27. novembra, a v prípade ich kladného postoja sa môže Európska komisia pod vedením Ursuly von der Leyenovej ujať svojich povinností od 1. decembra tohto roku.

Spravodajca TASR Jaromír Novak