Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Erdogan kritizoval Západ za podporu teroristov v Sýrii

Na archívnej snímke turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR/AP

Dokážete si predstaviť, že celý Západ podporoval teroristov a všetci na nás útočili, a to vrátane členov NATO a krajín EÚ,? vyhlásil turecký prezident v Istanbule.

Ankara 21. októbra (TASR) - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok ostro kritizoval západné krajiny, ktoré obvinil z toho, že "stáli po boku teroristov" a nepodporili Turecko počas jeho ofenzívy proti Kurdom na severe Sýrie. Informovala o tom agentúra AFP.

"Dokážete si predstaviť, že celý Západ podporoval teroristov a všetci na nás útočili, a to vrátane členov NATO a krajín EÚ,?" vyhlásil turecký prezident v Istanbule.

"Odkedy podporujete teror? Stali sa Zjednotená demokratická strana (PYD) a Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG) členmi NATO a my o tom nevieme?" položil si Erdogan rečnícku otázku s odkazom na kurdské organizácie.

Ankara tvrdí, že YPG sú "teroristickou" odnožou zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK), ktorá od roku 1984 vedie boj v Turecku. Ankara, USA a Európska únia zaradili PKK na čiernu listinu ako teroristickú organizáciu.

Vojenská operácia Ankary proti Kurdom na severe Sýrie, ktorí zohrali kľúčovú úlohu pri porážke extrémistického hnutia Islamský štát (IS), vyvolala medzinárodnú vlnu nevôle a donútila niektoré členské štáty NATO zastaviť predaj zbraní do Turecka. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg opakovane vyjadril "vážne znepokojenie" nad Tureckou operáciou v Sýrii.

Ankara spustila 9. októbra na severovýchode Sýrie ofenzívu po tom, čo sýrski Kurdi náhle prišli o podporu Washingtonu. Kurdi následne podpísali so sýrskym prezidentom Bašárom Asadom Moskvou sprostredkovanú dohodu.

Vo štvrtok večer začalo platiť prímerie, ktoré vzišlo zo stretnutia amerického viceprezidenta Mika Pencea s Erdoganom. Turecko sa v tejto dohode zaviazalo prerušiť svoju vojenskú operáciu na severe Sýrie, aby umožnilo kurdským silám stiahnuť sa v priebehu 120 hodín (piatich dní) z oblasti tzv. bezpečnostnej zóny. Keď bude tento odsun zavŕšený, má byť turecká operácia ukončená.

Prímerie by sa podľa pondelkového vyhlásenia nemenovaného zdroja z prostredia tureckej armády pre AFP malo skončiť v utorok o 21.00 h SELČ. Po stiahnutí Kurdov z dohodnutej oblasti chce Turecko podľa tohto zdroja vytvoriť 120 kilometrov dlhú "bezpečnostnú zónu" pozdĺž tureckých hraníc medzi mestami Tal Abjad a Ras al-Ajn. Tá by následne mala byť rozšírená na 444 kilometrov.