Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Demonštranti sa pokúsili vniknúť do areálu závodu Tesla pri Berlíne

Polícia nesie aktivistu z blokády v nemeckom meste Neuhardenberg v piatok 10. mája 2024. Foto: TASR/AP

Hovorca polície v piatok poobede povedal, že demonštranti zatiaľ nevnikli do areálu Gigafactory, ale prekonali prvé oplotenie pozemku. Na mieste je podľa neho dynamická situácia.

Berlín 10. mája (TASR) - Do areálu továrne na elektromobily neďaleko Berlína sa v piatok pokúsila vniknúť skupina aktivistov. Protestujú proti navrhovanému rozšíreniu závodu spoločnosti Tesla. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

Hovorca polície v piatok poobede povedal, že demonštranti zatiaľ nevnikli do areálu Gigafactory, ale prekonali prvé oplotenie pozemku. Na mieste je podľa neho dynamická situácia. Pri protestoch sa dosiaľ zranila jedna žena a traja policajti. Polícia tiež zadržala viacerých ľudí, uviedol hovorca bez spresnenia počtu.

Polícia sa pokúsila uzavrieť širokú oblasť okolo areálu, v ktorom sa nachádza jediný výrobný závod spoločnosti Tesla v Európe. Uzavrela aj niekoľko blízkych výjazdov z diaľnice.

Zatiaľ čo niekoľkí demonštranti podľa DPA smerujú k závodu, na neďalekej poľnej ceste sa konal protest v sede. Maskovaní demonštranti tiež odpaľovali ohňostroje a na neďalekom letisku pri obci Neuhardenberg usporiadali protestnú akciu.

Najväčšie protesty proti závodu Tesla pri Berlíne sa začali v stredu. Klimatickí aktivisti sa zdržiavajú v neďalekom lese od konca februára, kde si tiež postavili obydlia na stromoch. Podľa svojich slov tak chcú zabrániť vyrúbu stromov vo verejnom vlastníctve, aby sa uvoľnilo miesto pre rozšírenie závodu. Kritici tiež upozorňujú na možný vplyv rozšírenia na susediace mokrade.

Nemecké úrady už podnikli právne kroky v snahe vykázať protestujúcich z lesa.