Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Dažde a záplavy si v Káhire a okolí vyžiadali najmenej osem životov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Dážď spôsobil v Egypte aj rozsiahle dopravné zápchy a záplavy na dôležitých komunikáciách.

Káhira 24. októbra (TASR) - Prinajmenšom osem obetí na životoch vrátane štyroch detí si vyžiadali silné dažde, ktoré v utorok zasiahli egyptskú metropolu Káhira a ďalšie časti krajiny. Dážď spôsobil aj rozsiahle dopravné zápchy a záplavy na dôležitých komunikáciách. S odvolaním sa na vyhlásenie egyptských úradov o tom v stredu informovala agentúra AP.

Pre dažde zatvorili v stredu školy a univerzity v Káhire a okolí, kde zároveň v mnohých firmách prišli do práce len najdôležitejší zamestnanci. V oblasti sa totiž podľa egyptskej meteorologickej služby očakávajú zrážky aj v nasledujúcich dňoch.

Chaos, ktorý silný dážď v utorok spôsobil v hlavnom meste, vyvolal aj kritiku, ktorú vláde adresovali občania spochybňujúci pripravenosť Káhiry na takéto situácie.

Agentúra AP uviedla, že 20-miliónová Káhira je zanedbávaná desiatky rokov, pričom biedna údržba sa týka tamojšej infraštruktúry, ale napríklad aj kanalizácie a odvodňovacieho systému, ktoré v niektorých štvrtiach utorňajší nápor zrážok nezvládli. Na sociálnych sieťach boli následne medzi Káhirčanmi populárne hashtagy ako napríklad "Egypt páchne", ku ktorým ľudia pridávali videozáznamy a fotografie z najzasiahnutejších štvrtí mesta.

Päť obetí vrátane dvoch detí prišlo o život v provincii Šarkíja, Gharbíja a Kafr aš-Šajch, informovalo ministerstvo vnútra. Ďalšie dve úmrtia vrátane jedného dieťaťa hlásili úrady z provincie Severný Sinaj. Dosiaľ poslednú z obetí hlásili z prístavného mesta Alexandria. Tam sa v dôsledku silného dažďa zrútila trojposchodová budova, pričom došlo k usmrteniu sedemročného chlapca.