Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Dánsko zvažuje obmedzenie protestov spojených s pálením svätých kníh

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Dánska vláda v nedeľu uviedla, že preskúma právne prostriedky na zastavenie demonštrácií zahŕňajúcich pálenie svätých kníh.

Kodaň 31. júla (TASR) - Dánska vláda v nedeľu uviedla, že preskúma právne prostriedky na zastavenie demonštrácií zahŕňajúcich pálenie svätých kníh. Odvolala sa pritom na bezpečnostné obavy po nedávnych protestoch, pri ktorých bol v Dánsku a Švédsku znesvätený Korán, svätá kniha moslimov. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

Dánska vláda konštatuje, že predmetné demonštrácie nahrávajú extrémistom a chce preto "preskúmať" možné zásahy do protestov v situáciách, keď "sú urážané iné krajiny, kultúry a náboženstvá, a ktoré by mohli mať negatívne dôsledky pre Dánsko s ohľadom na bezpečnosť", uviedlo vo vyhlásení dánske ministerstvo zahraničných vecí.

Dodalo, že preskúmavanie právnych prostriedkov musí byť uskutočnené s ohľadom na "ústavou chránenú slobodu prejavu a spôsobom, ktorý nemení skutočnosť, že sloboda prejavu má v Dánsku veľmi široký záber".

Nedávne protesty, pri ktorých bol znesvätený Korán, spôsobili diplomatické napätie medzi krajinami Blízkeho východu a Švédskom a Dánskom, pripomína AFP.

Dánska vláda poznamenala, že dané demonštrácie "dosiahli úroveň, v ktorej je Dánsko v mnohých častiach sveta vnímané ako krajina, ktorá umožňuje urážanie a očierňovanie kultúr, náboženstiev a tradícií iných krajín". Zároveň skonštatovala, že hlavným účelom niektorých protestov boli provokácie.

Švédsky premiér Ulf Kristersson povedal, že v danej záležitosti je v úzkom kontakte s dánskou premiérkou Mette Frederiksenovou, a že na podobných opatreniach pracuje aj Štokholm.

"Začali sme tiež analyzovať právne prostriedky... aby sme zvážili opatrenia na posilnenie našej národnej bezpečnosti," uviedol švédsky premiér v príspevku na sociálnej sieti.

Dosiaľ posledný zo spomínaných protestov sa konal minulý týždeň pred irackým veľvyslanectvom v Kodani, keď dvaja demonštranti podpálili výtlačok Koránu. Išlo o členov krajne pravicovej skupiny nazývajúcej sa Dánski vlastenci.