Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Trump oznámil nové sankcie voči iránskej centrálnej banke

Americký prezident Donald Trump, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Dôvodom sú minulotýždňové útoky na ropné zariadenia v Saudskej Arábii.

Washington 20. septembra (TASR) - Americký prezident Donald Trump v piatok oznámil, že jeho administratíva uvaľuje dodatočné sankcie voči Iránu po minulotýždňových útokoch na saudskoarabské ropné zariadenia, z ktorých USA obviňujú Teherán.

"Práve sme uvalili sankcie na iránsku národnú banku," uviedol Trump v Oválnej pracovni Bieleho domu počas stretnutia s austrálskym premiérom Scottom Morrisonom. Neskôr upresnil, že mal na mysli iránsku centrálnu banku. Podľa Trumpa ide o "najvyššie" sankcie, aké kedy boli uvalené na nejakú krajinu. Vyzval pritom Irán, aby upustil od "teroru".

Irán popiera obvinenia z účasti na útokoch v Saudskej Arábii. K napadnutiu spomínaných zariadení pomocou dronov sa prihlásili povstalci podporovaní Iránom, proti ktorým bojuje v Jemene koalícia na čele so Saudskou Arábiou. Tieto útoky a vzájomné obviňovanie pritom zvyšujú obavy z eskalácie v tomto regióne.

USA už uvalili viaceré sankcie voči Iránu, odkedy Washington odstúpil vlani v novembri od medzinárodnej jadrovej dohody s Iránom, pripomína agentúra AP.