Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

iDnes.cz : Výsledok prvého kola volieb je pre Fica skôr porážkou

Robert Fico, ktorý podľa neoficiálnych priebežných výsledkov Štatistického úradu SR zvíťazil v prvom kole voľby prezidenta SR, odpovedá na otázky novinárov v centrále strany Smer-SD. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Andrej Kiska, 51-ročný milionár, sa podľa BBC vezie na vlne verejného hnevu nad obvineniami z neprávostí a nedôvery k zavedeným politickým stranám.

Praha 16. marca (TASR) - Slovenským prezidentom bude Fico alebo Kiska, informujú dnes pod takmer rovnakým titulkom na svojich weboch české médiá - Český rozhlas, spravodajská televízia ČT24 či Novinky.cz.

Iný titulok má webová stránka Mladej fronty Dnes, iDnes.cz. Konštatuje, že "Fico vyhral prvé kolo volieb, ale výsledok je preňho skôr porážkou".

Autor článku, Luboš Palata, označil výsledok prvého kola volieb za šokujúci. Premiérovi Robertovi Ficovi "sa nepodarilo získať ani 30 percent hlasov a výsledok je preňho veľkou porážkou. Najmä preto, že mu nedáva príliš veľké šance pre druhé kolo," píše.

Milionár a filantrop Andrej Kiska, ktorý získal iba o štyri percentá menej ako Fico, má podľa neho "nad očakávanie výbornú východiskovú pozíciu" pred druhým kolom volieb. A jeho šance zvyšujú dobré výsledky ďalších opozičných kandidátov, pokračuje Palata.

Výsledok tretieho v poradí, 41-ročného právnika a poslanca Radoslava Procházku, bude preňho "odrazovým mostíkom do ďalšej politickej kariéry", mohol by sa stať "hviezdou pravicovej opozície", zvažuje.

Kandidatúru Milana Kňažka považuje za jeho zrejme posledný deň v politike a za najväčšieho porazeného v prvom kole označil Pavla Hrušovského, ktorý napriek tomu, že bol kandidátom troch parlamentných pravicových strán, ktoré majú voličskú podporu okolo 25 percent, získal necelé štyri percentá hlasov. Svoje hodnotenie slovenských prezidentských volieb uzatvára vetou, že voliť neprišli najmä Ficovi voliči, pretože ich kandidát mal zdanlivo druhé kolo isté, ale "takmer sa doň nedostal".


Reuters: Premiér Fico a politický nováčik postúpili do 2. kola volieb prezidenta

Víťazstvo slovenského premiéra Róberta Fica v prezidentských voľbách by dalo jeho stredoľavej strane Smer-Sociálna demokracia úplnú kontrolu nad hlavnými mocenskými centrami krajiny, napísala dnes agentúra Reuters v reakcii na výsledok prvého kola prezidentských volieb na Slovensku.

Informovala, že do druhého kola volieb postúpil premiér Róbert Fico a nezávislý nováčik v politike Andrej Kiska. A konštatovala, že podľa analytikov bude Fico v prípade víťazstva v druhom kole v pokušení zvýšiť právomoci prezidenta.

"Je to muž neobmedzených ambícií," citovala predvolebné vyjadrenie politického analytika Grigorija Mesežnikova. "Ak bude mať silu v parlamente, na druhý deň bude chcieť zmeniť ústavu (aby získal väčšiu moc)," dodal.

Rob Cameron, spravodajca britského portálu BBC, napísal, že Ficova snaha o prezidentské kreslo je vnímaná ako pokus o celkovú nadvládu Smeru v slovenskej politike.

Andrej Kiska, 51-ročný milionár, sa podľa BBC vezie na vlne verejného hnevu nad obvineniami z neprávostí a nedôvery k zavedeným politickým stranám.