Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Čínsky prezident Si Ťin-pching pricestuje 8. mája na návštevu Maďarska

Na archívnej snímke čínsky prezident Si Ťin-pching. Foto: TASR/AP

Čínsky prezident priletí 5. mája na dva dni do Francúzska a potom navštívi Belehrad. Návštevu Srbska ohlásil srbský prezident Aleksandar Vučič ešte koncom februára.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Budapešť 29. apríla (TASR) - Na pozvanie maďarského prezidenta Tamása Sulyoka a premiéra Viktora Orbána pricestuje v stredu 8. mája do Budapešti čínsky prezident Si Ťin-pching na oficiálnu dvojdňovú návštevu Maďarska. Pre agentúru MTI to v pondelok uviedol Orbánov hovorca Bertalan Havasi, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Čínska hlava štátu bude rokovať so Sulyokom a Orbánom o bilaterálnych politických, ekonomických a medzinárodných otázkach.

"Cieľom návštevy je ďalšie posilnenie medzivládnych a hospodársko-obchodných vzťahov medzi Maďarskom a Čínou, ako aj rozšírenie spolupráce o nové oblasti," uviedol Havasi.

Čínsky prezident priletí 5. mája na dva dni do Francúzska a potom navštívi Belehrad. Návštevu Srbska ohlásil srbský prezident Aleksandar Vučič ešte koncom februára.

Si absolvoval štvordňovú oficiálnu návštevu Maďarska v októbri 2009, keď bol ešte viceprezidentom Čínskej ľudovej republiky. Spolu s prezidentom Lászlóom Sólyomom ho prijal aj vtedajší premiér Gordon Bajnai.

Si sa naposledy stretol s maďarským premiérom Viktorom Orbánom vlani v októbri v Pekingu na treťom medzinárodnom fóre iniciatívy Jeden pás, jedna cesta.

Čínsky prezident označil maďarského premiéra za svojho starého priateľa a pripomenul mu, že v roku 2024 si Čína a Maďarsko pripomenú 75. výročie nadviazania vzájomných diplomatických vzťahov.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)