Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Čína ponúka Nauru pomoc po tom, ako zrušilo vzťahy s Taiwanom

Čínsky prezident Si Ťin-pching. Foto: TASR/Sin-chua

Nauruský prezident David Adeang sa v Pekingu v pondelok stretol so Si Ťin-pchingom v rámci prvej štátnej návštevy Čínskej ľudovej republiky (ČĽR) od januárového rozhodnutia.

Peking 25. marca (TASR) - Čínsky prezident Si Ťin-pching v pondelok ponúkol Nauru pomoc v oblasti rozvoja a zmeny klímy, niekoľko mesiacov po tom, ako tento malý juhotichomorský ostrovný štát prerušil diplomatické vzťahy s Taiwanom. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Nauruský prezident David Adeang sa v Pekingu v pondelok stretol so Si Ťin-pchingom v rámci prvej štátnej návštevy Čínskej ľudovej republiky (ČĽR) od januárového rozhodnutia.

ČĽR "poskytne Nauru pomoc pri realizácii jeho vlastného udržateľného rozvoja bez akýchkoľvek politických podmienok", povedal Si podľa správy, ktorú zverejnila čínska štátna televízna stanica CCTV. Si ocenil diplomatickú zmenu ostrovného štátu s tým, že je "v súlade so všeobecným trendom dejín".

Nauru v januári nečakane oznámilo, že už neuznáva Taiwan "ako samostatnú krajinu", ale "ako neodňateľnú súčasť územia Číny". Niekoľko dní predtým sa na samosprávnom Taiwane uskutočnili prezidentské a parlamentné voľby.

Nauru má 12.500 obyvateľov a je jednou z najmenších krajín sveta. V júli 2002 po viac ako dvoch desaťročiach diplomatických vzťahov s Taiwanom uznalo komunistickú ČĽR, ale v roku 2005 sa vrátilo ku Tchaj-peju.

Oficiálny názov Taiwanu je Čínska republika a považuje sa za jediného reprezentanta Číny, tak ako na pevnine ČĽR. Peking si nárokuje demokratický Taiwan ako súčasť svojho územia. Nevylučuje ani použitie vojenskej sily, aby dostala tento ostrov pod svoju kontrolu.

Taiwan aj ČĽR už dlhodobo vyvíjajú diplomatické úsilie s cieľom prilákať spojencov v tichomorskom regióne, pričom ponúkajú štedré balíky pomoci a podporu v oblasti rozvoja poľnohospodárstva a vzdelávania.

Si v pondelok povedal, že ČĽR je "ochotná rozšíriť praktickú spoluprácu s Nauru vrátane obchodu, investícií a budovania infraštruktúry", a ponúkol ostrovu v južnom Tichomorí konkrétnu pomoc pri riešení zmeny klímy.

Nauru ako jedna z mála krajín oficiálne uznávala Taiwan na diplomatickej báze. Tchaj-pej tvrdí, že za týmto rozhodnutím stojí "obrovská finančná pomoc" zo strany Pekingu. Taiwan v súčasnosti plne uznáva len 12 štátov vrátane Vatikánu.