Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Charlie Hebdo svojimi karikatúrami pobúril smútiacu francúzsku armádu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Týždenník Charlie Hebdo pravidelne karikuje náboženstvo a je povestný dlhoročnou tradíciou antimilitaristickej satiry.

Paríž 2. decembra (TASR) - Francúzsky satirický týždenník Charlie Hebdo zverejnil vo svojom najnovšom čísle sériu karikatúr, ktoré spájajú smrť 13 francúzskych vojakov počas misie v africkej oblasti Sahel s nedávnou mediálnou náborovou kampaňou francúzskych ozbrojených síl.

Tieto karikatúry podľa agentúry AFP vyvolali kontroverzné reakcie. Náčelník hlavného štábu francúzskej armády generál Thierry Burkhard na ne reagoval otvoreným listom, v ktorom vyjadril "rozhorčenie" a obvinil časopis, že v karikatúrach zosmiešňuje obdobie smútku, ktorým prechádzajú pozostalé rodiny.

Priamym adresátom tohto listu bol šéfredaktor týždenníka Laurent "Riss" Sourisseau, ktorý v nedeľu obhajoval "satirický duch" časopisu, pričom uznal dôležitosť práce francúzskej armády a obetu vojakov. "Vieme, že ich misia je náročná, že čelia nemilosrdným nepriateľom a bojujú proti terorizmu," napísal Sourisseau v reakcii na list generála Burkharda.

Sourisseau, ktorý bol v januári 2015 zranený pri džihádistickom útoku v redakcii Charlie Hebdo, však súčasne odmietol Burkhardovo pozvanie, aby sa zúčastnil na oficiálnom pietnom akte s padlými vojakmi, ktorý sa bude konať v pondelok popoludní na nádvorí parížskej Invalidovne.

Ako dodala agentúra AFP, na jednej z karikatúr je zobrazený prezident Emmanuel Macron, ako stojí pri rakve zahalenej francúzskou vlajkou. Tento obrázok sprevádza nápis: "Pridal som sa k armáde, aby som vystúpil z davu". Ide pritom o citát z nedávnej náborovej kampane ozbrojených síl.

Týždenník Charlie Hebdo pravidelne karikuje náboženstvo a je povestný dlhoročnou tradíciou antimilitaristickej satiry. Subjekty, ktoré sú terčom jeho satiry, sa pravidelne ozývajú, že redakcia zašla príliš ďaleko, konštatuje AFP.

Vyobrazenia proroka Mohameda, ktoré týždenník zverejnil, viedli k pobúreniu, vyhrážkam smrťou a napokon k útoku, ktorí v januári roku 2015 údajne v mene siete al-Káida spáchali dvaja islamistickí ozbrojenci. O život vtedy v redakcii Charlie Hebdo prišlo 12 ľudí, medzi nimi aj viacerí renomovaní karikaturisti.

K spomínanej zrážke a zrúteniu dvoch vrtuľníkov francúzskej armády došlo minulý pondelok večer na východe západoafrického štátu Mali. Zahynulo pri tom 13 vojakov.

Pokiaľ ide o počet obetí z radov vojakov armády v priebehu jedného dňa, je spred týždňa najzávažnejším od roku 1983, keď pri atentáte v libanonskom Bejrúte zahynulo 58 francúzskych vojakov.

Ide súčasne aj o tvrdú ranu angažovanosti Francúzska v západnej Afrike, kde francúzska armáda v roku 2013 spustila operáciu Serval a o rok neskôr v oblasti Sahelu aj operáciu Barkhane. Zahynulo počas nich už 38 francúzskych vojakov, pričom najviac z nich v Mali.