Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Česko pomôže Ukrajincom s návratom do vlasti, spustí pilotný projekt

Ilustračné foto. Foto: TASR - Adriána Hudecová

Celková kapacita pilotného programu je 430 osôb.

Praha 15. mája (TASR) - Česko od júna spustí pilotný projekt asistovaných dobrovoľných návratov na Ukrajinu. Po schválení vládou o tom v stredu informovalo české ministerstvo vnútra, ktoré zdôraznilo, že projekt nesúvisí s brannou povinnosťou Ukrajincov, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Program je určený pre osoby s priznanou dočasnou ochranou aj pre žiadateľov či osoby s už udelenou medzinárodnou ochranou. "Chceme ponúknuť pomoc tým, ktorí si napríklad zo zdravotných či rodinných dôvodov želajú vrátiť sa domov. Táto pomoc bude spočívať predovšetkým v nákupe cestovných lístkov a v niektorých obzvlášť závažných prípadoch napríklad v zaistení sanitného vozidla," uviedol minister vnútra Vít Rakušan. Tieto návraty podľa neho nemajú žiadnu súvislosť s brannou povinnosťou Ukrajincov.

Celková kapacita pilotného programu je 430 osôb. Pre 400 z nich rezort zaistí autobusový lístok z miesta pobytu do najbližšieho miesta pobytu na Ukrajine. Pre zvyšných 30 v komplikovanom zdravotnom stave počíta s individuálnou asistenciou. Projekt je naplánovaný na šesť mesiacov.

Žiadosť o úhradu nákladov spojených s vycestovaním späť na Ukrajinu bude môcť cudzinec podať len raz. Ak by potom chcel v nasledujúcich 12 mesiacoch podať žiadosť o povolenie na pobyt, bude musieť uhradiť polovicu nákladov, spresnil rezort vnútra. Ten zo svojho rozpočtu na pilotný projekt vyčlenil približne 5,5 milióna korún (približne 226.000 eur).