Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Cameron: Hamas dostal veľkorysú ponuku na 40-dňové prímerie

Britský minister zahraničných vecí David Cameron. Foto: TASR/AP

Vojna v Gaze vypukla začiatkom októbra po útoku Hamasu na Izrael.

Rijád 29. apríla (TASR) - Palestínske militantné hnutie Hamas dostalo "veľkorysú" ponuku na 40-dňové prímerie a prepustenie potenciálne tisícov palestínskych väzňov výmenou za prepustenie izraelských rukojemníkov, uviedol v pondelok britský minister zahraničných vecí David Cameron na podujatí Svetového obchodného fóra v saudskoarabskom Rijáde. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Delegácia hnutia Hamas v pondelok pricestuje do Egypta, ktorý sa spolu s Katarom snaží sprostredkovať dohodu o zastavení izraelskej ofenzívy výmenou za prepustenie rukojemníkov. Vojna v Gaze vypukla začiatkom októbra po útoku Hamasu na Izrael. Vysokopostavený predstaviteľ Hamasu v nedeľu uviedol, že hnutie nevidí vážny problém v najnovšom návrhu Izraela.

"Dúfam, že Hamas prijme túto dohodu a – úprimne povedané – dnes by na nich mal byť vyvíjaný maximálny tlak zo sveta, aby dohodu prijali," povedal Cameron.

Britský minister zahraničných vecí uviedol, že vznik nezávislého palestínskeho štátu si bude vyžadovať odchod predstaviteľov Hamasu a ľudí zodpovedných za útok zo 7. októbra z Pásma Gazy a "zrušenie teroristickej infraštruktúry v Gaze".