Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

STREĽBA V ROT AM SEE: Pri útoku zahynulo šesť ľudí

Na snímke policajti sú pred domom, kde došlo k streľbe v mestečku Rot am See v nemeckej spolkovej krajine Bádensko-Württembersko v piatok 24. januára 2020. Foto: TASR/AP

Polícia podľa svojho hovorcu predpokladá, že išlo o vzťahovú drámu a páchateľ a obete sa poznali.

Berlín 24. januára (TASR) - Šesť ľudí zahynulo a ďalší dvaja utrpeli zranenia pri streľbe, ku ktorej došlo v piatok v mestečku Rot am See na juhozápade Nemecka. Medzi mŕtvymi sú rodičia muža podozrivého z tohto činu a ďalšie obete boli pravdepodobne tiež jeho príbuznými, oznámila polícia. Informovala o tom agentúra AP.

Muž necelú hodinu po poludní telefonoval na políciu a povedal, že zabil viacerých ľudí, uviedol regionálny policajný veliteľ Reiner Möller na tlačovej konferencii.

Policajti podľa neho držali muža na linke a keď o niekoľko minút neskôr prišli na miesto činu, zadržali 26-ročného nemeckého občana ako podozrivého vraha.

V miestnej budove, v ktorej sa nachádza bar, a za ňou našli telá šiestich ľudí: troch žien a troch mužov vo veku 36 - 69 rokov. Z dvoch zranených je jeden v ohrození života. Podozrivý ohrozoval aj dve deti vo veku 12 a 14 rokov, ktoré vyviazli bez fyzických zranení.

Podozrivý mal zbrojný preukaz ako člen streleckého klubu, informoval Möller. Z prvých poznatkov vyplýva, že strelec pri čine použil poloautomatickú pištoľ.

"Zatiaľ nemôžeme povedať nič o motíve," dodal policajný veliteľ. "Vzhľadom na obete a zranených sa domnievame, že to bola rodinná dráma, pretože podľa toho, čo momentálne vieme, boli všetci príbuzní."

Zadržaného budú vypočúvať po tom, ako sa na policajnú stanicu dostaví jeho právnik, dodal Möller.

Rot am See leží v spolkovej krajine Bádensko-Württembersko vo vzdialenosti približne 175 kilometrov juhovýchodne od Frankfurtu nad Mohanom.


TASR prináša v tejto súvislosti výberovú chronológiu útokov strelnou zbraňou v Nemecku od roku 2016:

22. júla 2016 – Mníchov - Osemnásťročný Nemec iránskeho pôvodu Ali David Sonboly zastrelil v nákupnom stredisku v bavorskej metropole deväť ľudí. Podľa polície nemal napojenie na islamistov. Pri prehliadke bytu, ktorý mladík liečený na psychiatrii obýval so svojimi rodičmi, našli vyšetrovatelia mnoho materiálov poukazujúcich na jeho fascináciu masovými útokmi strelnými zbraňami, ktoré spáchali tínedžeri či mladí muži.

13. júna 2017 – Mníchov - Vážne zranenia utrpela nemecká policajtka počas streľby na železničnej stanici na predmestí Mníchova. Zranených bolo viacero ľudí vrátane podozrivého, 37-ročného občana Nemecka, ktorého zadržali a vzali do väzby.

19. mája 2018 - Saarbrücken - Životy dvoch ľudí si vyžiadala streľba, ku ktorej došlo v Saarbrückene, hlavnom meste nemeckej spolkovej krajiny Sársko. Muž zastrelil na oslave svojich dvoch príbuzných a niekoľko ďalších osôb zranil. Zatkli ho ešte na mieste činu.

19. októbra 2018 - Kirchheim - Dvaja ľudia zahynuli a dvaja boli ťažko zranení pri prestrelke v meste Kirchheim v nemeckej spolkovej krajine Porýnie-Falcko. Došlo k nej počas policajného zásahu na ulici, pričom na mieste zahynuli dve osoby. Jeden policajt a jedna policajtka utrpeli ťažké zranenia. V prípade obetí išlo o matku a syna. Žena zavolala na políciu s tým, že jej syn začal "vyčíňať". Muž podľa prokuratúry vystrelil na policajtov prvý.

3. októbra 2019 - Mníchov - Jeden muž prišiel o život počas streľby na parkovisku v meste Abensberg v nemeckej spolkovej krajine Bavorsko. Ďalší muž podľa polície utrpel v dôsledku streľby vážne zranenia.

9. októbra 2019 – Halle - Najmenej dve osoby zahynuli pri streľbe blízko synagógy vo východonemeckom meste Halle. Streľbu pri synagóge hlásili počas židovského sviatku Jom kipur, ktorý je pre židovských veriacich jedným z najvážnejších sviatkov v roku.