Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Brazílčania podporili amerického novinára Greenwalda

Na nedatovanej snímke novinár denníka Guardian Glenn Greenwald (vpravo) a jeho životný partner David Miranda pózujú na neznámom mieste. Foto: TASR/AP

Greenwald vystúpil na jednom z utorkových zhromaždení s prejavom o ochrane slobody tlače a potrebe ochrany zdrojov, ktoré spravodajským médiám dodávajú informácie.

Rio de Janeiro 31. júla (TASR) - Brazílski novinári, umelci a politici sa zhromaždili v utorok v Riu de Janeiro s cieľom vyjadriť podporu americkému novinárovi Glennovi Greenwaldovi, ktorému brazílsky prezident Jair Bolsonaro pohrozil uväznením za to, že zverejnil odpočúvané telefonické rozhovory ministra spravodlivosti Sérgia Mora z obdobia, keď pôsobil ako sudca a prokurátor. Informovala o tom agentúra AP.

Greenwald vystúpil na jednom z utorkových zhromaždení s prejavom o ochrane slobody tlače a potrebe ochrany zdrojov, ktoré spravodajským médiám dodávajú informácie. Zároveň sa poďakoval brazílskym novinárom a ostatným za podporu.

Bolsonaro v pondelok Greenwalda obvinil zo spáchania zločinu a vyhlásil, že je spojený s údajnými hackermi, ktorí boli zadržaní na základe podozrení z odpočúvania telefonickej konverzácie ministra spravodlivosti Sérgia Mora. Ten je popredným členom Bolsonarovej vlády. Prezident však k tvrdeniam neposkytol dôkazy.

Bolsonaro v sobotu povedal, že Greenwald nemôže byť na základe nových pravidiel deportovaný z krajiny, pretože uzavrel manželstvo s brazílskym občanom. Môže však byť uväznený v Brazílii.

Viaceré organizácie vrátane Výboru pre ochranu novinárov (VON) slovne odsúdili Bolsonarove vyjadrenia proti Greenwaldovi.

Webová stránka The Intercept, ktorú Greenwald spoluzakladal, zverejnila správy, ktoré vyvolali otázky v súvislosti s Morovým pôsobením v úlohe protikorupčného sudcu počas rozsiahleho niekoľkoročného protikorupčného vyšetrovania známeho ako "Umývačka".

Greenwald spolu s dokumentaristkou Laurou Poitrasovou zverejnil odhalenia informátora Edwarda Snowdena o americkej Národnej bezpečnostnej agentúre (NSA).