Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Bolívijský parlament prijal demisiu prezidenta Moralesa

Evo Morales, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Za dočasnú bolívijskú prezidentku sa 12. novembra vyhlásila podpredsedníčka Senátu Jeanine Áňezová.

La Paz 22. januára (TASR) - Bolívijský parlament prijal v utorok demisiu prezidenta Eva Moralesa, ktorý odstúpil ešte vlani v novembri a následne opustil krajinu. Informovala o tom agentúra AFP.

Dvojkomorový parlament, v ktorom majú prevahu zástupcovia Moralesovho Hnutia za socializmus (MAS), oficiálne prijal prezidentovo odstúpenie deň pred skončením jeho funkčného obdobia.

Evo Morales i viceprezident Álvaro García Linera odstúpili 10. novembra po sérii celonárodných protestov proti údajným volebným podvodom. Tie prepukli po tom, ako bol Morales v októbri zvolený za prezidenta na štvrté funkčné obdobie.

Morales následne ušiel do Mexika a v súčasnosti sa zdržiava v Argentíne. Jeho súčasné volebné obdobie sa končí v stredu 22. januára.

Za dočasnú bolívijskú prezidentku sa 12. novembra vyhlásila podpredsedníčka Senátu Jeanine Áňezová. Dočasná vláda vydala na Moralesa zatykač a zakázala mu kandidovať v prezidentských voľbách, ktoré sú naplánované na 3. mája. Nová vláda obviňuje exprezidenta z terorizmu a podnecovania k vzbure.