Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Bolívijská dočasná vláda tvrdí, že sa nepokoje zredukovali na polovicu

Polícia odvádza priaznivcov bývalého prezidenta Bolívie Eva Moralesa počas protestov v meste Sacaba, 15. novembra 2019. Foto: TASR/AP

Podľa Medziamerickej komisie pre ľudské práva si násilie v Bolívii od konca októbra vyžiadalo najmenej 23 ľudských životov a veľké množstvá zranených.

La Paz 18. novembra (TASR) - Bolívijská dočasná vláda v nedeľu vyhlásila, že počet násilných demonštrácií, ktoré vypukli po celej krajine, sa znižuje, pričom stúpenci bývalého bolívijského prezidenta Eva Moralesa žiadajú rezignáciu dočasnej prezidentky Jeanine Áňezovej. Informovala o tom agentúra AFP.

Počet problémových miest "sa znížil o polovicu", uviedol dočasný minister vnútra Arturo Murillo.

Podľa Medziamerickej komisie pre ľudské práva (IACHR) si násilie v Bolívii od konca októbra vyžiadalo najmenej 23 ľudských životov a veľké množstvá zranených.

Protesty, ktoré prinútili Moralesa hľadať azyl v Mexiku, pokračovali, najmä pri meste Cochabamba v strednej časti Bolívie, kde v piatok vypukli násilné konflikty medzi pestovateľmi koky a armádnymi jednotkami a políciou.

Pokojná demonštrácia Moralesových stúpencov prerástla do potýčok s poriadkovými silami, keď sa demonštranti pokúšali prejsť cez kontrolné stanovište bolívijskej armády pri meste Cochabamba, kde Moralesovi odporcovia a stúpenci spolu bojujú už niekoľko týždňov.

Morales bol v Bolívii pri moci od roku 2006. Po voľbách z 20. októbra sa začalo jeho štvrté funkčné obdobie po sebe, ktoré síce bolívijská ústava neumožňuje, ústavný súd mu však udelil v roku 2017 výnimku.

Výsledky októbrových prezidentských volieb opozícia neuznala a obvinila Moralesa z volebných podvodov.

Morales po troch týždňoch demonštrácií zo svojej funkcie odstúpil v nedeľu 10. novembra a následne odcestoval do Mexika, ktoré mu poskytlo azyl. Za dočasnú bolívijskú prezidentku sa v utorok 12. novembra vyhlásila podpredsedníčka Senátu Jeanine Áňezová.