Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Blinken dúfa, že Hamas prijme ponuku Izraela na zastavenie bojov

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken počas stretnutia so saudskoarabským ministrom zahraničných vecí Fajsalom bin Farhánom Saúdom v Rijáde v pondelok 29. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Vysokopostavený predstaviteľ Hamasu v nedeľu uviedol, že hnutie nevidí žiadny vážny problém v najnovšom návrhu Izraela.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Rijád 29. apríla (TASR) - Americký minister zahraničných vecí v pondelok vyjadril nádej, že hnutie Hamas prijme "mimoriadne veľkorysú" ponuku na zastavenie ofenzívy izraelskej armády v Pásme Gazy výmenou za prepustenie rukojemníkov. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

"Hamas má pred sebou návrh, ktorý je zo strany Izraela mimoriadne, mimoriadne veľkorysý... V tejto chvíli stojí medzi obyvateľmi Gazy a prímerím len Hamas," povedal Antony Blinken v Rijáde na zasadnutí Svetového ekonomického fóra.

Podľa šéfa americkej diplomacie sa palestínske hnutie musí rýchlo rozhodnúť. "Dúfam, že sa rozhodnú správne... Môžeme dosiahnuť zásadnú zmenu dynamiky" za viac ako pol roka krviprelievania, dodal.

Blinken zopakoval, že Washington nesúhlasí s plánovanou izraelskou ofenzívou do mesta Rafah na juhu Pásma Gazy. "Zatiaľ sme nevideli plán, ktorý by nám dával istotu, že civilisti môžu byť účinne chránení," uviedol. V meste pri hraniciach s Egyptom našlo po vypuknutí vojny v Gaze útočisko viac ako 1,5 milióna Palestínčanov.

Delegácia Hamasu mala v pondelok pricestovať do Egypta, ktorý sa spolu s Katarom snaží sprostredkovať dohodu o zastavení izraelskej ofenzívy výmenou za oslobodenie rukojemníkov.

Vysokopostavený predstaviteľ Hamasu v nedeľu uviedol, že hnutie nevidí žiadny vážny problém v najnovšom návrhu Izraela.