Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Baerbocková pred schôdzkou G7 vyzvala Izrael a Irán na zdržanlivosť

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v Tel Avive v Izraeli v stredu 17. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Špirála eskalácie by teraz nikomu nepomohla, povedala nemecká ministerka zahraničných vecí A. Baerbocková po príchode na taliansky ostrov Capri na schôdzku ministrov zahraničných vecí skupiny G7.

Capri 17. apríla (TASR) - Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková vyzvala v stredu Irán a Izrael na "maximálnu zdržanlivosť" po predpokladanom izraelskom nálete na iránsky konzulát v Sýrii 1. apríla a následnej iránskej raketovej odvete voči Izraelu uplynulý víkend. TASR informuje podľa správy agentúry DPA.

"Špirála eskalácie by teraz nikomu nepomohla," povedala Baerbocková po príchode na taliansky ostrov Capri na schôdzku ministrov zahraničných vecí skupiny G7.

Baerbocková sa v prípade ďalšej konfrontácie Izraela a Iránu obáva vypuknutia širšieho konfliktu v regióne. Podľa nej ďalšia eskalácia ohrozí bezpečnosť Izraela a životy desiatok rukojemníkov, ktorých stále držia palestínski militanti v Pásme Gazy. Dodala, že rovnako sú ohrozené aj životy civilistov v Pásme Gazy aj "občania Iránu, ktorí beztak trpia pod tamojším režimom".

"Krajiny G7 hovoria jedným hlasom a ten žiada všetkých regionálnych hráčov, aby boli maximálne zdržanliví," dodala Baerbocková.

Ministerka pred stredajším príchodom na Capri navštívila Izrael, kde sa stretla s vedúcimi predstaviteľmi krajiny v snahe vyriešiť krízu diplomatickou cestou.