Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

V Austrálii odsúdili tínedžera, ktorý plánoval teroristický útok

Foto: Ilustračné foto

Najvyšší súd v štáte Nový Južný Wales ho na základe jednoznačných dôkazov poslal za mreže na 16 rokov, pričom prvých 12 rokov nebude môcť požiadať o podmienečné prepustenie.

Canberra 11. decembra (TASR) - Austrálske úrady uväznili 18-ročného tínedžera na najmenej 12 rokov za plánovanie teroristického útoku. Informovala o tom v utorok tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na miestne médiá.

Mladíka uznal súd za vinného v septembri. Tento Sydneyčan sa priznal, že sympatizuje s teroristickou organizáciou Islamský štát (IS). V roku 2016 si v obchode so zbraňami zaobstaral lovecké nože, pričom predavačovi tvrdil, že ich potrebuje na poľovnícke účely. Ešte v tom istom roku ho spolu s jeho priateľom zatkli.

Mladík poprel, že plánoval použiť tieto zbrane na teroristický útok. Počas celého súdneho procesu tvrdil, že je nevinný a snažil sa presvedčiť porotu, že má záľubu v poľovníctve.

Najvyšší súd v austrálskom štáte Nový Južný Wales ho však na základe "jednoznačných dôkazov" poslal za mreže na 16 rokov, pričom prvých 12 rokov nebude môcť požiadať o podmienečné prepustenie. Podľa verdiktu hrozil zo strany mladíka "bezprostredný útok".

"Páchateľ bol v danom čase jednoznačne odhodlaným teroristom. Ozbrojený a motivovaný zvrátenou obhajobou Islamského štátu sa zapájal do činností, ktoré mali reálnu kapacitu spôsobovať verejnosti strach o život," vyhlásil sudca.

U tínedžera sa našli aj poznámky, v ktorých prisahá vernosť IS. Porota ho uznala za vinného v septembri, avšak nedokázala dosiahnuť verdikt nad jeho spoluobvineným, ktorý bude znovu súdený na budúci rok.