Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Dážď a zmiernenie horúčav pomohli vyčerpaným austrálskym hasičom

Hasič si zakrýva tvár pred dymom počas hasenia požiaru v meste Bendalong, aurálskom štáte Nový Južný Wales 3. januára 2020. Foto: TASR/AP

Od vypuknutia veľkých požiarov v októbri 2019 prišlo o život najmenej 25 ľudí. Zhorelo viac ako 2000 domov a plamene pohltili územie s rozlohou približne 10,6 milióna hektárov

Sydney 7. januára (TASR) - Krátke zmiernenie horúčav a veľmi potrebné dažďové zrážky pomohli v pondelok a v utorok hasičom bojujúcim s rozsiahlymi požiarmi v juhovýchodnej Austrálii. Vyčerpaní dobrovoľníci okrem iného odstránili na niektorých miestach vegetáciu a založili kontrolované protipožiare predtým, ako majú teploty v piatok opäť prekročiť 40 stupňov, uviedla agentúra AFP.

"Ide o to, aby sme obmedzili potenciálne škody a vypuknutie požiarov v nasledujúcich dňoch," povedal povedal Shane Fitzsimmons, šéf hasičov v štáte Nový Južný Wales.

Desiatky rozsiahlych požiarov sú stále mimo kontroly. Mnohé z nich sú príliš veľké na to, aby ich bolo možné uhasiť — v týchto prípadoch pomôžu iba výdatné dažde. Zároveň rastú obavy, že dva požiare v Novom Južnom Walese a v štáte Viktória by sa mohli spojiť a vytvoriť ďalší nekontrolovateľný megapožiar.

Hoci dážď priniesol v pondelok miernu úľavu, na uhasenie požiarov nemal veľký vplyv. Na niektorých miestach dokonca sťažoval prácu hasičov, ktorým komplikoval zakladanie protipožiarov.

Od vypuknutia veľkých požiarov v októbri 2019 prišlo o život najmenej 25 ľudí. Zhorelo viac ako 2000 domov a plamene pohltili územie s rozlohou približne 10,6 milióna hektárov, píše agentúra DPA.

Dym z požiarov bol v pondelok spozorovaný v Čile a Argentíne, teda vo vzdialenosti viac ako 12.000 kilometrov.

Združenie austrálskych poisťovní v utorok oznámilo, že pri doteraz takmer 9000 poistných udalostiach boli vznesené nároky vo výške 700 miliónov austrálskych dolárov (okolo 430 miliónov eur), pričom sa očakáva, že výrazne stúpnu. Vláda vyčlenila počiatočnú sumu dve miliardy dolárov pre fond obnovy.

Austrálska vláda naďalej odmieta súvis medzi požiarmi a klimatickou zmenou


Austrálska vláda aj naďalej zastáva postoj, že neexistuje nijaký priamy súvis medzi klimatickou zmenou a rozsiahlymi lesnými požiarmi, ktoré už niekoľko mesiacov vyčíňajú v Austrálii. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters.

Austrálsky premiér Scott Morrison a minister pre energetiku Angus Taylor sú napriek trojročnému obdobiu sucha a lesným požiarom presvedčení, že Austrália nemusí posilniť snahy o znižovanie emisií v skleníkových plynov v úsilí o obmedzenie globálneho otepľovania.

Austrálski predstavitelia naopak tvrdia, že krajina by mala byť ocenená za prekonanie svojich cieľov zníženia emisií stanovených na rok 2020. Na Austráliu pripadá 1,3 percenta z celosvetového množstva emisií skleníkových plynov a je zároveň druhou krajinou s najvyšším množstvo emisií v prepočte na jedného obyvateľa za Spojenými štátmi.

"Čo sa týka znižovania globálnych emisií, Austrália musí prispievať a aj prispieva svojím dielom, avšak lesné požiare predstavujú čas, keď sa komunity musia spojiť, a nie rozdeľovať," uvádza sa vo vyjadrení ministra Taylora, ktoré zaslal agentúre Reuters v utorok e-mailom.

Zintenzívnenie úsilia o zníženie emisií by podľa vlády ohrozilo hospodárstvo krajiny, a to najmä vtedy, ak by sa dotklo vývozu uhlia a zemného plynu.

"Vo väčšine krajín je neakceptovateľné zastávať politiku znižovania emisií, ktorá výrazne zvyšuje životné náklady, ničí pracovné miesta, znižuje príjmy a bráni rastu," napísal Taylor 31. decembra 2019 v denníku The Australian. To, ako konkrétne by znižovanie emisií zdvihlo životné náklady, minister neobjasnil.

Podľa vedcov je klimatická zmena jedným z hlavných faktorov, ktoré ovplyvňujú lesné požiare v Austrálii.

Od vypuknutia veľkých požiarov v októbri 2019 prišlo o život najmenej 25 ľudí. Zhorelo viac ako 2000 domov a plamene pohltili územie s rozlohou približne 10,6 milióna hektárov.